lauantai, 25 kesäkuun

Rento ja mutkaton Cádiz tarjoaa
kulinaarisia elämyksiä ja unohtumattomia auringonlaskuja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Espanjan lounaisnurkassa sijaitsee kiehtova Cádiz, yksi Euroopan vanhimmista asutuskeskuksista. Se on Atlantin huuhtomalla kapealla niemellä sijaitseva kaupunki, jossa on vahva Andalusian leima. Alkusyksyllä turistilaumat ovat poissa.

Teksti ja kuvat Adrián Soto

Taru kertoo, että kreikkalainen sankarihahmo Herakles erotti Euroopan ja Afrikan mantereet toisistaan ja perusti asutuksen tunnetun maailman reunalle. Myöhemmin, noin 3 000 vuotta sitten, foinikialaiset perustivat samalle paikalle Gadirin. Sen jälkeen tulivat karthagolaiset ja roomalaiset, jotka rakensivat kaupunginmuurin sekä suuren teatterin ja antoivat kaupungille nimen Gades.

Tuomiokirkon aukiolla on aina hulinaa.

Kaupunkikierrokselle kannattaa lähteä viehättävältä kaupungintalon aukiolta (Plaza San Juan de Dios). Kaupungin vaakunaa koristaa Herakleen kuva. Aukiolta kannattaa jatkaa tuomiokirkon aukiolle (Plaza Catedral Nueva). Neoklassista tyyliä edustava kirkko rakennettiin 1800-luvulla, kun Cádiz kukoisti Amerikan siirtomaakaupan ansiosta. Tuomiokirkon takana on pienempi rakennus, joka aikoja sitten oli moskeija, ja jota nyt kutsutaan vanhaksi katedraaliksi. Sen vetonaula on kuuluisa musta Jeesus -veistos.

Samassa kaupunginosassa sijaitsee muinainen roomalainen teatteri museoineen. Gades oli roomalaisaikana (200 eKr. – 400 jKr) merkittävä kauppakaupunki, suolakalan, hopean ja kuparin tuontisatama. Tuosta ajasta kertoo mahtava amfiteatteri, joka kaivettiin esiin vasta 1968. Teatterin merkittävyydestä kertoo sen kapasiteetti: katsomoon mahtui jopa 1 200 ihmistä.

Euroopan komein kalahalli

Tuomiokirkon aukiolta kannattaa kävellä Compañía-katua pitkin noin 400 metrin päässä sijaitsevalle Plaza de las floresille. Sieltä löytyy kauppahalli (Mercado Central), yksi Cádízin hienoimmista nähtävyyksistä.

Kauppahallin kalaosasto on vaikuttava.

Hallin keskiosa on varattu kalakauppiaille. Myyntipöytiä on satoja, ja hulinaa riittää. Atlantilta pyydettyjen tuoreiden kalojen ja äyriäisten määrä on valtava, ja lajeja niin paljon, ettei monille liene suomen kielellä nimiäkään. Yksi must: osta paperitötteröön pakattu keitetty katkarapuannos (2,5 €). Hallin ulkopuolella on pieniä baareja ja olutkojuja, jotka tarjoavat nälkäisille ja janoisille maukkaita ja edullisia tapaksia.

Cádizin vanhakaupunki on kaksi kilometriä pitkä ja kilometrin leveä, siellä ei voi eksyä.

Jos kauppahallilta kulkee kohti merta, kannattaa mennä kalastajien kaupunginosaan, Barrio de la viñaan. Täältä löytyy kaupungin suosituimmat ruokapaikat kuten Casa Manteca (Corralon de los Carros), Taberna el Tio de la Tiza (Plaza Tio de la Tiza) ja La Tabernita (Calle Vigen de la Palma 32).

La Caleta on vanhankaupungin alueen ainoa uimaranta. Se on viehättävä mutta pieni, vain noin 500 metriä pitkä. Rantaa suojaa kaksi linnoitusta, San Sebastian ja Santa Catalina.

Kiehtova historia ja ilmaiset museot

Santa Catalina -linnoituksen jälkeen tulee vastaan Parque Genovés, upea kasvitieteellinen puisto meren rannalla. Vastapäätä lahden toisella puolella sijaitsee Puerto Santa María, joka on kuuluisa sherrystään.

Croquetas-tapas Café Royaltyssa.

Kasvitieteellisen puiston reunalla nousee uljas Parador-hotelli, mihin voi poiketa viinilasilliselle. Puiston lähellä sijaitsee myös Gran Teatro Falla. Espanjalaisen musiikin suuri nimi Manuel de Falla on Cádizin oma poika, ja hänet on haudattu tuomiokirkkoon.

Cádiz on tornien kaupunki. Koska kaupunkia uhattiin aina mereltä, rakennettiin 1700-luvulla lukuisia torneja, joista pystyi valvomaan Atlantilta tulevia laivoja. 45-metriseen Torre Taviraan (Marquéz del Real Tesoro10) pääsee nykyisin tutustumaan. Sen kattoterassi on kaupungin paras näköalapaikka.

Cádiz tarjoaa myös kulttuuria. Yksi kiinnostava paikka on arkeologis-etnografinen Museo de Cádiz (Plaza Mina). Museossa on myös maalauksia ja veistoksia, ja se sijaitsee rauhallisella alueella entisen luostarin tiloissa.

Jos aika ei riitä kaikkeen, kannattaa keskittyä ensimmäisen kerroksen foinikialaiseen osastoon, missä on esillä muun muassa kaksi todella harvinaista marmorisarkofagia 400-luvulta eKr. Lisäksi nähtävillä on paljon esineitä kreikkalais-roomalaiselta ajalta.

Taidemuseon toisessa kerroksessa voi ihailla muun muassa Murillon, Zurbarán, El Grecon, Rubensin ja Riberan teoksia. Cádizissa kaikkiin kaupungin ylläpitämiin museoihin pääsee ilmaiseksi.

Foinikialaiset sarkofagit Cádizin Museossa.

Auringonlasku La Caletan rannalla.

 

Share.

Comments are closed.