lauantai, 25 kesäkuun

MaRa haluaa alkoholin alv:n alas – ravintola-alan
kannattavuus on saatava nousuun

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

MaRa eli matkailu-, majoitus-, ravintola- ja elämyspalvelualojen edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö haluaa vaikuttaa tulevissa eduskuntavaaleissa arvonlisäveron alentamiseen. MaRassa on 2 700 jäsentä, joilla on 7 400 toimipaikkaa.

 

Teksti Reijo Härkönen

Matkailu- ja ravintola-alan suurin ongelma on kannattavuus. Jos alkoholin arvonlisäveroa alennettaisiin ravintoloissa 14 prosenttiin, se kohottaisi ravintoloiden kannattavuutta merkittävästi. Ravintolaruoan alv on nyt jo 14 prosenttia.

Toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi tavatessaan Matkailutoimittajien Killan hallituksen jäseniä, että myös yleinen palkkojen korotus 10 prosentilla toisi ravintoloihin kasvua ainakin 20 prosenttia. Alkoholin anniskelu on vähentynyt ravintoloissa tänä vuonna. Alv-alennus toisi kilpailukykyä verrattuna mm. matkustajatuontiin.

Kun alv-kysymys tulee nyt varmasti yhdeksi vaaliteemaksi, jo nyt tiedetään, että vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat alennusta. Isot puolueet vielä miettivät.

Kun loma Espanjassa maksaa vain puolet siitä mitä Suomessa, ei ole ihme, että loma ulkomailla houkuttaa!

 

MaRa on ottanut kantaa aktiivisesti moniin ajankohtaisiin asioihin. Kuten muitakin, MaRaa huolestuttaa huoltosuhteen hälyttävä tilanne. Jos jossain maalla sataa työssäkäyvää kohden on 70 ei-työssäkäyvää, siis lapsia ja eläkeläisiä ja työttömiä, tilanne on kestämätön.

Toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii ravintolassa nautittavan alkoholin alv:n alentamista samalle tasolle kuin ravintolaruoan, eli 14 prosenttiin. Kuva Timo Niemi.

Matkustustase myös huolestuttaa. Jos Espanjan-loma on Suomeen verrattuna puolet halvempi, ei ole ihme, että kotimaan sijaan lähdetään muualle. MaRa on painottanut luontomatkailun edellytysten turvaamista (ei kaivoksia luontokohteiden lähelle), koulujen lomat järkevämmiksi (kesälomat loppuvat liian aikaisin), ja ammatilliselle majoitustoiminnalle samat säännöt kaikille (asunnossa hotellin pyörittäminen ei täytä majoitustoiminnan velvoitteita.)

Matkailu- ja ravintola-ala työllistää Suomessa 140 000 ihmistä. Melkein kolmannes on alle 26-vuotiaita.

Share.

Comments are closed.