lauantai, 25 kesäkuun

Kreikan Alonissos
on löytämätön jalokivi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Egeanmeren saaristosta löytyy vielä paljon saaria, joita moni ei ole löytänyt. Yksi sellaisia on Alonissos, joka kuuluu Sporadien saaristoon.

 

Teksti Reijo Härkönen

Kuvat Alonissoksen matkailutoimisto ja Adrián Soto

Ehkäpä Alonissos haluaa silti hieman enemmän turisteja, koskapa pormestari Petros Vafinis juuri vieraili Helsingissä kertomassa saaristaan. Turistiryntäystä ei silti kannata odottaa – ehkä onneksi – sillä lähimmälle lentokentälle Skiáthokseen on 2,5 tunnin kantosiipialusmatka ja laiva vie 4,5 tuntia. Suomesta pääsee Aegenian lennoilla ja kesällä Finnairilla.

Alonnisos-ilta järjestettiin El Greco -ravintolassa. Kuvassa vasemmalta ravitoloitsija Evengelos Patouchas, Kreikan Suomen suurlähettiläs Georgios Ayfantis, Alonnisoksen pormestari Petros Vafinis ja Kreikan matkailutoimiston Pohjoismaiden vt. johtaja Pavlos Mourmas. Kuva Adrián Soto

Mutta kyllä Alonissos tarjoaa jotain erikoista. Välimeren munkkihylje ja delfiinit ovat paikallisia luontoelämyksiä. Alonissoksen merisuojelualue on laajin Euroopassa. Alueen koko on 2 200 neliökilometriä. Munkkihylje (Monachus monachus) on maailman uhanalaisimpia lajeja, vain noin 500 on jäljellä. Niitä tapaa kuitenkin varmasti Alonissoksessa.

Kukko herättää aamulla Alonissoksessa!

Alonnissos tarjoaa vaelluksia, taidekursseja, sukelluksia hylyille ja muita sukellusmatkoja. Luksusmajoitusta eli viiden tähden hotelleja ei ole, mutta kyllä hyviä kahden, kolmen tähden nukkumapaikkoja. Paikalliset majoituspaikat ovat 90-prosenttisesti sikäläisten omistamia.

Skopelos on Alonnisoksen naapurisaari, jonne tehdään päiväristeilyjä. Kuva Kreikan Valtion matkailutoimisto YSkoulas

Satamakaupungissa Patitirissa kannattaa etsiä paikallisten naisten ylläpitämä kauppa, jossa myydään perinteisiä paikallisia herkkuja, pikkelisiä, pastaa, oliiveja ja juustoja. Sporadien saaristo on myös purjehtijoiden suosiossa.

www.alonissos.gr

 

Lampaan paisti punaviinikastikeessa oli todella herkullista. Kuva Adrián Soto

Share.

Comments are closed.