lauantai, 25 kesäkuun

Kahvimatka maailman metropoleihin
omassa nojatuolissa tuo muistoja mieleen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Korona-aikanakin voi matkustella turvallisesti, mutta vain omassa nojatuolissaan, myös keittiön pöydän ääressä ja vielä niin, että tuoksut, maut ja muistot ovat mukana!

Teksti Heino Ylisipola

Kyse on tietenkin kahvimatkasta eri puolille maailmaa, jonka voi tehdä kotoa käsin. Perheyritys Paulig, joka on Suomen vanhin ja johtava kahvinpaahtimo ja jonka useat kahvimerkit ovat Suomen myydyimpiä, on tuonut markkinoille myös kaupunkikahveja.

Sitten vaan toimeksi ja matkaan. Aluksi voi tehdä vaikka viikon kahvimatkan: joka päivä eri kaupunki. Tällä hetkellä kaupunkikahvivalikoimaan kuuluvat Café Havana, Café Parisien, Café Sydney, Café New York, Café Barcelona ja Café Reykjavik.

Myös hetivalmiita maitokahvijuomia on tullut suodatinkahvien rinnalle ja niiden avulla pääsee: Pariisin, New Yorkin ja Sydneyn suurkaupunkien sykkeeseen.

Paulig tarjoaa kahvimatkan esimerkiksi New Yorkiin. Kuva Paulig.

Esimerkiksi Café New Yorkin kahvipaketissa on kartta New Yorkin Manhattanilta. Sitä katsellessa voi heittäytyä muistelemaan kauan sitten tehtyä omaa kävelyä Manhattanilla Broadwayta pitkin saaren eteläkärkeen, Battery Parkiin ja katsella kaukana merellä siintävää Vapauden patsasta ja Ellis-saarta.

Jos voimia riittää voi kävellä Brooklynin sillalle ja edelleen Finntowniin saakka. Imatra-haalia siellä ei enää ole eikä ole New Yorkin Uutisten toimitustakaan, joissa pääsin käymään kauan, kauan sitten. Mielikuvituksen voi antaa lentää New Yorkiin nimikkokahvia nauttien. Jos ei ole vielä käynyt kaupungissa, voi matkan tehdä mielikuvituksessaan. Taustalle soimaan Frank Sinatran New York, New York!

Gustav Paulig saapui Suomeen 150 vuotta sitten

Saksalainen Gustav Paulig saapui Suomeen kotikaupungistaan Lyypekistä vuonna 1871, siis 150 vuotta sitten.

Viisi vuotta myöhemmin, 1876, hän perusti Helsinkiin oman yrityksen. Hän toi Suomeen muun muassa suolaa, kahvia, mausteita, jauhoja, portviiniä ja konjakkia eli siirtomaatavaroita, kuten siihen aikaan sanottiin.

1900-luvun alussa Gustav Paulig aloitti kahvin paahtamisen Helsingin Katajanokalla.

Nykyinen paahtimo Helsingin Vuosaaren sataman läheisyydessä  on järjestyksessä kolmas.

Viiden vuoden kuluttua Paulig pääsee juhlimaan 150-vuotista yritystaivaltaan. Samaan aikaan voidaan juhlia 100-vuotiasta kahvilähettiläsperinnettä, sillä vuonna 1926 Paulig esitteli kahvipurkeissaan piirretyn, kansallispukuisen Paulan. Piirroshahmo heräsi myöhemmin eloon ja ensimmäiseksi oikeaksi Paula-kahvilähettilääksi valittiin Sinikka Kekki vuonna 1950.

Kahvin ystävä odottaa uusia kaupunkikahveja

Kahvimatkailija odottaa nojatuolissaan jo uusia kaupunkikahveja. Kun yhtiön perustaja on lähtöisin Lyypekistä, voisiko yksi kaupunkikahvi olla Lyypekki?

Kun Euroopassa liikutaan, monen kahvin ystävän mielestä, ainakin minun, Wien on todellinen Euroopan kahvipääkaupunki. Siellähän saa esimerkiksi Sacherin ja Demelin kahviloissa kuuluisan suklaakakun lisäksi monenlaisia huippukahveja. Oma suosikkini on Einspänner paksulla kermavaahdolla ja lasimukista Demelissä, ja tietysti Sacher-kakkupalan kanssa.

Kun Euroopassa liikutaan, monen kahvin ystävän mielestä, ainakin minun, Wien on todellinen Euroopan kahvipääkaupunki.

Siitä kiistellään, missä on paras Sacher-kakku: toisten mielestä se on Sacherin konditoriassa, toisten mielestä Demelin kahvilassa. Oma suosikkini on Demel. Einspänner on saanut nimensä yhden hevosen kärryistä. Kuski pitää toisessa kädessään kahvimukia, toisessa ohjaksia. Paksu kermavaahto Einspänner-lasin pinnalla pitää kahvin pitkään kuumana.

Ja myös Pariisiin. Kuva Paulig.

Italiassa juodaan paljon kahvia. Rooma olisi hyvä kaupunkikahvimerkki. Colosseum olisi varma kuvavalinta.

Pauligin suurin kahvin tuontimaa on Brasilia. Rio de Janeiro olisi oiva kaupunkikahvi. Kahvipaketin piirroksessa pitäisi tietysti olla Corcovado-vuoren Kristus-patsas ja Copacabanan uimaranta. Brasilia muuten täyttää 200 vuotta ensi vuonna.

Ehkä myös Afrikka ansaitsee oman kaupunkikahvinsa. Luonnollisesti se voisi olla Kenian pääkaupunki Nairobi. Etiopian pääkaupunki Addis Abeba olisi myös hyvä valinta. Silloin oltaisiin lähellä kahvin alkujuuria.

Jos matka osuu koronan jälkeen Venäjälle, siellä Pauligilla on myynnissä Café Moscow.

 

 

Share.

Comments are closed.