lauantai, 25 kesäkuun

Eletään nyt ja kuollaan sitten aikanaan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Teksti Reijo Härkönen

Kuulepas Reijo Härkönen. Jos kerran vakavissaan puhutaan ilmastonmuutoksen torjumisesta, niin aloitetaan turhimmasta ja se on yksiselitteisesti lentomatkat.”

Näin kirjoitti Maaseudun Tulevaisuuden lukijasivulla yksi lukijoista toukokuussa. Olin samalla viikolla kommentoinut Maaseudun Tulevaisuuden toimittajan kolumnia, jossa hän ehdotti lentolippujen hintojen korottamista kymmenkertaiseksi ja matkustamisen hankaloittamista vaikkapa jonottamisella ja pakkasessa palelluttamisella.

Jaoin toki kirjoittajan tuskan hiilijalanjäljestä, mutta joku raja pitää olla. Sanoin lehdessä, että matkustajien kiusaaminen ei pienennä hiilijalanjälkeä, ei myöskään lentovero. Moni miettii jo nyt, kannattaako lentää ja miten usein, lentokoneet ovat entistä vähäpäästöisempiä, ja turha työmatkalentely on vähentynyt. Helsinki-Vantaan kenttäkin on hiilineutraali.

Lentoliput ovat halpoja, liiankin halpoja, se on totta. Halvimman lennon saa, kun pysähdyksiä on useita. Tämä tietysti kasvattaa päästöjä. Vähimmin päästöin pääsee suorilla lennoilla.

On mukava, kun saa palautetta, oli se millaista tahansa. Muuan soittaja muistutti, mikä aiheuttaa eniten päästöjä. Jos jättää tekemättä lapsia, sillä on suuri merkitys etenkin niissä maissa, joissa hiilijalanjälki on suurempi kuin meillä. Merkitys on suurempi, kuin luopuminen autoilusta, lihansyönnistä tai lentämisestä. Tosin, kun suomalaisen ilmastopäästöt ovat suuret verrattuna kansainvälisesti, yksi lapsi kuormittaa ympäristöä meillä enemmän kuin yksi Tansaniassa.

Kuka meidät sitten hoitaa vanhoina, kysytään. Eivät ne lapset ole enää tänäänkään ketään hoitaneet Suomessa. Huoltosuhde heikkenee väistämättä. Sitra on tehnyt elämäntapatestin, jolla pyritään johdattelemaan ihmisiä kestävämpiin arjen valintoihin. Hiilijalanjälkeä kasvattavat kissat ja koirat, mutta lasten lukumäärää ei edes kysytä.

Amerikkalainen lapsettomuuteen kannustava järjestö korostaa pidättäytymistä lisääntymisestä väestönkasvun hillinnän ohella eläin- ja kasvilajien sukupuuton ehkäisemisellä. Liike julistaa: ”Eletään pitkään ja kuollaan sitten pois.”

Kirjoittaja on Matkailutoimittajien Killan puheenjohtaja.

 

Share.

Comments are closed.