Ruoka on perinteisesti tärkeä osa matkailuelämystä. Matkat kaukaisiin kohteisiin koukuttavat herkästi myös uusien, eksoottisten makujen ystäväksi.
Teksti Marja-Liisa Kinturi
Kuvat Adrián Soto
Niiden perässä ei onneksi tarvitse enää reissata maailman ääriin. Kansainvälistyminen on tuonut uudet maut ja tuoksut myös perisuomalaisen pikkukaupungin torinlaitaan. Uutta makujen eksotiikkaa on tarjolla nyt myös perinteisellä Ruotsin-risteilyllä, sillä Viking Line on täydentänyt ravintolatarjontaansa m/s Gabriellalla pop-up-ravintola Bistrotekilla.
”Pop up -konsepti tarkoittaa, että ruokalista vaihtuu neljän kuukauden välein”, kertoo Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund. Nyt vuorossa on korealainen keittiö, jonka eksoottisia ruokalajeja tarjoillaan Bistrotekissa 2. kesäkuuta saakka.
Korea nosteessa
Korea ja korealainen keittiö ovat muutenkin nosteessa sekä Aasiassa että Euroopassa, tuorein voitto oli tietysti Oscar-palkinnon voittanut korealainen Parasite-elokuva.
Bistrotekin korealainen menu starttaa perinteisellä kimchillä, fermentoidulla kaalilla, jota maustetaan sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Muita alkuruokavaihtoehtoja ovat korealainen tartar ja rapea kana. Pääruokalajeja ovat Bö ssam – Koreassa suosittu illanistujais- ja katuruokaherkku. Se koostuu salaatinlehtiin kääritystä possunlihasta, joka nautitaan mausteisen retikkasalaatin, Samjong-kastikkeen ja kimchin kera. Toinen pääruokavaihtoehto on Bibimbap joko tofun, lohen tai bulgogin kanssa. Jälkiruoaksi on tarjolla päärynä- kanelisorbettia .
Korealainen keittiö ei ollut ensimmäinen vaihtuva teema Bistrotekissa – ennen sitä matkustajat ovat saaneet nauttia jo sekä meksikolaisista herkuista että perikotimaisista mummola-aterioista. ”Korealainen keittiö on tällä hetkellä hyvin trendikäs. Se on sekä terveellinen että makumaailmaltaan runsas”, toteaa Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm.
Aitoa aterimista lähtien
Korealainen ateria nautitaan, kuinkas muuten, syömäpuikoilla. Asiakkaan avuksi ruokalistassa näytetään havainnollisesti, kuinka niitä käytetään. Ja jos oppi ei ihan heti mene perille, saatavilla on toki perinteisemmätkin aterimet.
”Korealainen keittiö on tällä hetkellä hyvin trendikäs. Se on sekä terveellinen että makumaailmaltaan runsas.”
Myös tarjottavat juomat on räätälöity korealaiseen makumaailmaan sopiviksi. Aperitiiviksi tarjotaan korealaista riisiviinaa sojua, joka on Bistrotekissa maustettu limella ja persikalla. Myös ruokalistan viinit ja oluet on valittu korealaisen keittiön makuja ajatellen.
Korealaisia makuja on Viking Linen m/s Gabriellalla tarjolla 2. kesäkuuta saakka. Mitä sen jälkeen? Sitä ei vielä paljastettu. Aika näyttää.