Viipurin suosikkipaikat ovat suomalaisia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Monrepos’n puisto. Aallon kirjasto. Linna. Eremitaasin filiaali. Pyöreä torni. Monessa Viipurin matkailun suosikkikohteista on suomalaishistoriaa.

 

Teksti ja kuvat Reijo Härkönen

 

Muistamme kauhutarinoita siitä, miten turistimummot ryöstettiin heti kun bussi oli pysähtynyt Viipurin kauppatorilla. Sitä aiemmin, neuvostoaikaan, Viipuri oli pysähdyspaikka vain menomatkalla Leningradiin samppanjapullon ja vodkan ostoa varten. Muuta kaupunki ei juuri matkalaiselle tarjonnut.

Viipurin linnan torni on tas korjattu huonon neuvostoremontin jälkeen.

Ajat ovat nyt toiset. Kaupunkiin on tullut hotelleja ja ravintoloita ja paikkoja on korjattu uuteen uskoon. Tosin kaikki ei ole sujunut aivan kuin ehkä Moskovassa ajateltiin. Minne katosivat Monreposn puiston ensimmäiset korjausrahat? Muitakin remonttirahoja on kadonnut, ja moni suomalaisaikainen arvorakennus on korjausten viipyessä romahtamispisteessä.

Alvar Aallon kirjasto on nyt korjattu, kun Tarja Halonen mainitsi asiasta Vladimir Putinille Viipurissa. Pietarista tulivat myös rahat Eremitaasin filiaalin korjaukseen. Rakennus on Uno Ullbergin taidekouluksi suunnittelema. Nyt museossa on hienoja näyttelyitä Pietarin kokoelmista. Viipurin linnan torni on riisuttu peitteistä ja myös Vesilinnankadun kellotorni on restauroitu.

Majoitusta ja ruokaa

 

Luksusmajoitusta ei Viipurissa kannata odottaa, mutta ihan kelvollista ja kelvolliseen hintaan. Paras hotelli on Victoria kauppatorin kupeessa. Jos menee Allegro-junalla, Viking-hotelliin on matkaa asemalta vain sata metriä. 

Allegro vie Viipuriin neljästi päivässä.

Neuvostoaikainen Druzhba linja-autoaseman vieressä saattaa olla jo hieman kulahtanut, mutta jos haluaa suomalaista historiaa, voi asua Vyborg-hotellissa kävelymatkan päässä asemalta. Samassa paikassa ennen sotaa toimi Karjala-lehti, nykyisin se ilmestyy Lappeenrannassa. Apartamentos-majoitusta on alkanut syntyä edulliseen hintaan.

 

Uusia ravintoloita perustetaan, kuten uudelleenrakennettu Espilä Torkkelinpuistossa eli nykyisessä Lenin-puistossa. Kaikki eivät ehkä pidä sisustuksesta, vaikka omistajat sanovatkin noudattaneensa suomalaisaikaisia piirustuksia. Keskiaikainen Pyöreä torni -ravintola kannattaa kiertää kaukaa: jos ei enää suoraan ryövätä, niin taso on kadonnut jonnekin Neuvostoliiton

historiaan.

 

Lenin seisoo tukevasti Viipurin keskustassa Punaisella torilla.

Hirvi on Jussi Mäntysen patsas 1920-luvulta kirjaston puistossa.

Hienoja suomalaisajan rakennuksia on korjattu Viipurissa hyvään kuntoon.

Ilman viisumia pääsee Viipuriin kesäaikaan laivalla Lappeenrannasta. Juna, bussi ja pikkubussi vievät kaupunkiin ympäri vuoden, tosin viisumi on aika hinnakas. Vuosiviisumi tulee halvemmaksi, jos käy Venäjällä useamman kuin kerran.

Punaisenlähteentori on nyt Punainen tori.

 

 

Share.

Comments are closed.