Suomalaiset matkatoimistot ovat jääneet huomiotta, kun järjestetään apuja poikkeustilanteesta kärsiville yrityksille. Näin siitäkin huolimatta, että matkatoimistojen toiminta on poikkeuslailla estetty. Yli sataa matkailujournalistia edustava Matkailutoimittajien Kilta on syvästi huolissaan alan ammattilaisten tukalasta tilanteesta.
Matkatoimistoilla tilanne lähti eskaloitumaan jo tammikuun lopulla. Edes arvauksia tilanteen normalisoitumisesta ei ole vielä tiedossa ja kestänee kauan ennen kuin matkailu toipuu. Tilanne on näin ollen vieläkin pahempi kuin suomalaisilla ravintoloilla.
Matkatoimistojen rooli matkailussa on suuri. Ne yhdistävät kaikki eri matkailusektorit; kuljetusyhtiöt, hotellit, ohjelmapalveluyritykset, käyntikohteet vaikkapa porotiloista Suomenlinnaan. Myös ravintolat, tapahtumat ja kaupat hyötyvät matkatoimistojen toiminnasta.
Kansainvälinen matkustus vapaa-ajan matkoista työmatkoihin sekä Suomeen että Suomesta ulkomaille suuntautuva on riippuvainen matkatoimistoista. Suomen lentolippumyynnistä noin 65-75 % tapahtuu matkatoimistojen kautta samoin kuin iso osa varustamoiden myynnistä. Tärkeää on huomata, että myös suurin osa ulkomaille suuntautuvien matkojen verotuloista jää Suomeen, ulkomaanmatkojen kotimaahan jäävä osuus kulutuksesta on noin 2,3 miljardia euroa.
Suomen matkatoimistoalan (SMAL) varsinaisia matkatoimistojäseniä on reilut 180, joiden vakuuspotti Kilpailu- ja kuluttajavirastolle annetuista matkapakettimyynnin vakuuksista on noin 95 prosenttia. Myös liikematkamyynnistä sen jäsenyritykset kattavat lähelle sataa prosenttia.
Jotta hyvin hoidettu matkailuala ei kuolisi Suomesta, matkailutoimittajien yhdistys muistuttaa päättäjiä siitä, että matkatoimistoyritykset ovat ravintoloiden ohella oikeutettuja valtiolta tulevaan taloudelliseen apuun.
LISÄTIEDOT: Matkailutoimittajien Kilta ry, puheenjohtaja Reijo Härkönen, puh. 040 501 2328; hallituksen jäsen Eero Nokela, puh. 050 553 5681