Maissa koko päivä
Päiväretki Ahvenanmaalle onnistuu nyt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ahvenanmaa on tahtonut jäädä aiemmin pois Helsingistä lähteneiden matkaohjelmasta: kukapa haluaa kömpiä laivasta keskellä yötä. Koronakesä muutti kaiken.

Teksti Reijo Härkönen

Kuvat Adrián Soto

Maissaoloaikana ehtii jo monta asiaa. Satamassa ovat heti tarjolla Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Pommern-laiva.

Uudistetun merimuseon toinen kerros on laivan muotoinen. Museon laivojen keulakuvakokoelma on hyvin arvokas.

Pommern on avoinna kesäaikaan, museo ympäri vuoden. Pommern rakennettiin 1903 rahtilaivaksi Skotlannissa. Se kuljetti puuta Skandinaviasta, Chilestä salpietaria ja vehnää Australiasta. Laivanvarustaja Gustaf Erikson osti laivan 1923 ja viimeisen rahtimatkansa Pommern teki 1939. Purjeilla matka sujui tuolloin edullisesti. Miehistöä oli 26.

Pommern-laiva ja merimuseo ovat Maarianhaminan-matkailun valtteja.

 Nyt laivalla voi kokea merimatkan Australiaan ja takaisin. Sääkannella kuulee miehistön keskusteluja, välikannella osallistut töihin ja vapaa-aikaan laivalla, osallistut saapumiseen Lontooseen ja tansseihin, lastitilassa koet miehistön raskasta työtä.

Purjelaiva Pommern rakennettiin Skotlannissa vuonna 1903. Laiva on 94 metriä pitkä ja 13 metriä leveä .Pommern on ainutlaatuinen laiva maailmassa. Nyt se on osa merimuseota.

Mutta yksi varoitus: mastoihin ei saa kiivetä, isomaston korkeus on 46 metriä.

Merimuseo auttaa ymmärtämään

Ålands sjöfartsmuseum, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, muistuttaa siitä, miten meri on aina läsnä, ainakin Ahvenanmaalla. Meri pelottaa, huolestuttaa, mutta tuo myös tien muualle.

Museossa voi ehkä ymmärtää paremmin sen, millaisia ahvenanmaalaiset ovat. Esillä on oikeita ihmisiä, heitä jotka lähtivät, heitä jotka eivät välttämättä palanneet seitsemältä mereltä. Suru, kaipaus, seikkailu ja toveruus ovat täällä olleet aina läsnä.

Hunajaolutta Godbystä

Jos ei olekaan itse varsinaisia olutmiehiä, ei kannata olla ennakkoluuloinen. Stallhagenin (Tallihaka) panimo on Godbyssä venäläisten aikoinaan rakennuttamassa talossa. Valikoimassa on toistakymmentä erilaista olutta. Maistelen hunajaolutta, ja se vie mennessään.

Stallhagenin panimon toimitusjohtaja Timo Vetriö kertoi, että yhtiön omistajaluettelosta löytyy noin 250 nimeä. Panimon liikevaihto on noin 2,5 miljoonaa vuodessa.

Kokoelmassa on myös historiallinen olut, jonka hiiva löytyi Föglön hylystä 2010. Samasta hylystä on peräisin lukitussa jääkaapissa myös samppanjapullo, jonka saisi mukaansa reilulla 30 000 eurolla, lupaa toimitusjohtaja Timo Vetriö.

Smakbyn makuja

Michael Björklund voitti Selviytyjät-kilpailun tv:ssä, Ruotsissa nimellä Robinson. Kastelholman linnan vieressä on Smakbyn arvostettu ravintola. Micke on Ahvenanmaan tunnetuin kokki ja kokkikirjailija. Hänet tunnetaan Ahvenanmaalla kilteimpänä miehenä, ja siksi hän monen mielestä voittikin.

Ravintola Smakby on palkintoja kahmineen kokki Michael Björklundin perustama, ja se sijaitsee aivan Kastelholman vieressä. Kuvassa nuoret kokit valmistavat lounasta.

Smakbyhyn pääsee Vikingiltä bussiretkellä. Jos on liikkeellä myöhemmin syksyllä, siellä järjestetään sadonkorjuujuhla Skördefest.

Ahvenanmaan päiväretkille pääsee näin kesällä, mutta valitettavasti jatko on avoinna. Riippuu Ruotsista. Matkoja tekee nyt Viking Line.

Baltic Queen Maarianhaminaan

Myös Tallink on ilmoittanut neljästä lähdöstä Maarianhaminaan heinäkuussa. Maissaoloaika Baltic Queenilla on yhdeksän tuntia.

Tarjolla on kävelykierros Maarianhaminassa. Bussiretkellä pääsee Sundiin eli Kastelholman alueelle ja Bomarsundiin.

 

Maarianhaminan pääkadulta Torggatanilta löytyy muutamia kiinnostavia puoteja.

Maarianhamina on todellinen puutarhakaupunki.

 

 

www.pommern.ax

www.sjofartsmuseum.ax

www.stallhagen.com

www.smakbyn.ax

www.visitaland.com

www.vikingline.fi

www.tallinksilja.fi

 

 

Share.

Comments are closed.