Maailmalle nuorten mieli – Mormoninuorten missiosta elokuva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nuoret kaikkialla maailmassa haluavat matkustaa ja nähdä maailmaa. Jotkut ”reilaavat” pitkin ja poikin Eurooppaa ja Aasiaa, osa hakeutuu vaihto-oppilaiksi joskus hyvinkin eksoottisiin maihin. Jotkut työskentelevät ulkomailla ”au paireina” tai ravintolatyössä kartuttaakseen kielitaitoaan ja nähdäkseen elämää oman piirin ulkopuolella.

Teksti Marja-Liisa Kinturi
Kuvat Antti Savolainen

Mormonikirkon nuoret lähetyssaarnaajat

Sama matkustamisen ja maailmaa näkemisen palo kipinöi myös Yhdysvaltain Utahissa asuvien mormoninuorten mielissä. Oman kirkkokuntansa lähettäminä nuoret viettävät maailmalla lähes kaksi vuotta lähetyssaarnaajina. Osalle se on todellinen kutsumus, toisille varmasti vain jännittävä mahdollisuus kokea jotain uutta. Vastaava kaukokaipuu sykki todennäköisesti myös Afrikassa tai Aasiassa jo vuosisata – pari sitten lähetystyötä tehneiden rinnoissa. Matka tuntemattomaan houkuttelee, vaikka haasteet ehkä pelottavatkin.

Pitkä poissaolo kotiympyröistä kasvattaa aikuisuuden kynnyksellä olevia nuoria.

Tania Andersonin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti The Mission – Lähetyssaarnaajat kertoo neljän yhdysvaltalaisen nuoren kokemuksista lähetyssaarnaajina vähäpuheisten ja umpimielisten suomalaisten keskuudessa. Ei todellakaan helppoa! Esittelyn mukaan elokuvan päämäärä on tavoittaa haavoittuvainen teini-ikäinen uskonnollisen puvun takaa.

Kuva - Confusious

Tehtävä ei ole helppo umpimielisten suomalaisten keskuudessa. Matka koettelee myös nuorten omaa uskoa. Yksinäisyyden tunnetta helpottaa sentään lähetyssaarnaaja-kollegojen seura.

Nuoria seurataan elokuvassa kaikkiaan neljän vuoden ajan lähtövalmisteluista, odotuksista ja jännityksestä aina kotiinpaluuseen saakka. Odotukset ovat korkealla, mutta umpimielisiä suomalaisia pareittain lähestyvien nuorten lähetyssaarnaajien tehtävä ei todellakaan ole helppo. Toisaalta, he opiskelevat ahkerasti kieltä niin, että ennen ensimmäisen vuoden päättymistä tulevat sillä jo toimeen.

Se ei kuitenkaan helpota heidän varsinaista tehtäväänsä, luterilaisuuteen valettujen suomalaisten käännyttämistä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäseniksi. Parhaiten käännytystyö onnistuu ilmeisesti vanhojen, yksinäisten naisten keskuudessa, mistä allekirjoittaneella on kokemusta myös lähipiiristään!

Kuva - Missionaries and an old lady

Myönteisimmin nuoriin ja elämäniloisiin lähetyssaarnaajiin suhtautuvat Iäkkäämmät naiset.

Matka koettelee kaikesta päätellen myös nuorten omaa uskoa ja hyvä ehkä niin, pieni kriittisyys kun on ylipäätään hyvästä. Kaikkea ei pidä purematta niellä. Silti, suomalaisten vähäpuheisuus koettelee varmasti näitä nuoria lähetyssaarnaajia. Elokuvassa on monta tällaista ”paljon puhuvaa” kohtausta.

Millainen ihminen löytyy lähetyssaarnaajan puvun alta?

Mormoninuoret ottavat missionsa vakavasti ja hyvä niin, sillä pitkä poissaolo kotiympyröistä kasvattaa aikuisuuden kynnyksellä olevia ihmisiä, olivat nämä sitten lähetyssaarnaajia, ulkomaille hakeutuvia vaihto-oppilaita tai maailmalla työkokemuksia kerryttäviä opiskelijoita. Matkailu avartaa ja kasvattaa, oli sen syy mikä tahansa.

Millainen ihminen löytyy lähetyssaarnaajan puvun alta?
Itsenäinen kuvausryhmä mormonikirkon ulkopuolelta sai ensimmäistä kertaa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolta luvan kuvata nuoria lähetyssaarnaajia heidän koko lähetystyömatkansa aikana. Mitä näille nuorille tapahtuu kahden vuoden matkan aikana? Kuinka nämä teinit kantavat kirkkonsa – ja sielujensa – tulevaisuuden taakkaa harteillaan samalla, kun kohtaavat päivittäistä torjuntaa yhä ateistisemmassa nykymaailmassa? Elokuvan päämäärä on tavoittaa haavoittuvainen teini-ikäinen uskonnollisen puvun takaa, ihminen lähetyssaarnaajan takaa.
Share.

Comments are closed.