Turkin matkailuihmiset järjestivät matkailutoimittajille syyskuun lopussa sympaattisen tilaisuuden Turkin matkailusta. He esittelivät kiinnostavia kohteita, uusia tuotteita ja näyttivät mahtavia maisemia. Samalla he kertoivat suurella ylpeydellä, että Turkki on vuoden 2017 Matkamessujen partnerimaa.
Tietomme Turkin viimeaikaisista tapahtumista teki meidän kysymyksistämme vähän noloja. Mitenkä se tilanne siellä Turkissa?Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston edustaja Jere Pesonen oli juuri saapunut Istanbulista. Hän vakuutti, että kaikki oli kaupungissa kuten ennenkin. Tilastojen mukaan Turkin matkailussa käyrät sojottavat alaspäin, mutta rantalomat myyvät kuten ennenkin, mutta esimerkiksi Istanbul on menettänyt matkailijoistaan lähes puolet. Siihen toki on vaikuttanut venäläisten turistien katoaminen, mutta muualtakaan, kuten Suomesta, matkailu Istanbuliin ei maistu entiseen malliin.
Median runsaslukuiset Turkki-uutiset vaikuttavat tietysti ilmapiiriin. Me näemme ja kuulemme päivittäin uutisia, miten maata ravistelevat levottomuudet ja terroriteo, myös pakolaisleirit ovat kurjassa tilassa. Puhutaan Turkin luisumisesta diktatuuriin.Kaikki tämä vaikuttaa matkailuun. Myös matkailuviranomaiset ja markkinoijat ovat huolissaan. Moni on suruissaan, koska näyttää siltä, ettei asialle voi tehdä mitään. Heidän työnsä on todella haasteellista, ja heille esitetään ne hankalimmat kysymykset. Matkamessuyhteistyötä ryhdyttiin valmistelemaan jo nelisen vuotta sitten, joten silloin ei nykyisestä tilanteesta vielä tiedetty mitään.
Monipuolinen matkailumaa
Turkki on edelleen Turkki. Upea maa, mahtava kulttuuri, huikea historia, miellyttävä ilmasto, hienot hotellit, pelaavat palvelut ja huokeat hinnat. Lisätään listaan vielä herkullinen ruoka, värikäs kuvataide, hieno musiikki, upeat matot ja käsityöt sekä ystävälliset ihmiset. Ja Orhan Pamukinkirjat! Sinne tekee mieli mennä, ja turisteja maa vetääkin yli 39 miljoonaa vuodessa – 2015 tilaston mukaan.
Turkin valtion kulttuuri- ja matkatoimisto on ollut Helsingissä 20 vuotta, ja Turkki on ollut koko tämän ajan yksi suomalaisten suosikkimaista. Viime vuoden tilaston mukaan Suomesta matkusti Turkkiin 213 803 henkilöä. Pinta-alaltaan kaksi Suomea käsittävässä maassa on rantaa, suurkaupunkia, vuoristoa, jopa talviurheilua. Väkeä on lähes 80 miljoonaa. Yli miljoonan asukkaan kaupunkeja on 18. Istanbulissa on asukkaita 15 miljoonaa.
Turkissa on peräti 16 Unescon maailmanperintökohdetta. Rantaviivaa on 8 500 kilometriä suuntaan Marmaranmeri, Egeanmeri ja Välimeri. Välkehtivistä vesistä voi nauttia veneillen ja risteillen. Voi suunnistaa esimerkiksi Dalyaan, rantakohteeseen, jota massat eivät ole löytäneet – vielä. Valmismatkoja Suomesta sinne järjestää jo Aurinkomatkat. Rannoille poikkeaville on ainutlaatuisia laguuneja, joissa voi törmätä vaikka lämpimissä merivesissä eläviin caretta caretta -kilpikonniin.
Sinne valkealle hiekalle tahtoisin, vaikka heti. Sinne laskettelemaan talvella tai mantelipuun alle haluaisin vastaanottamaan kevättä.
Mutta voiko sinne mennä? Saako se Recep Tayyip Erdoğan maataan järjestykseen? Miten käy sananvapauden? Päästäänkö pakolaisista sopimukseen? Siellä matkailijoita odottavat ainakin ne suuret määrät turkkilaisia, joiden matkamuistomyymälät, ravintolat ja majoituspaikat ovat konkurssin partaalla. Sitä paitsi turkkilaiset pitävät meitä suomalaisia sukulaiskansana.
Matkamessuilla ainakin tavataan!
Teksti Hilkka Kotkamaa Kuvat Adrian Soto