Väite, että perinteinen tsekkiruoka on melko tuhtia ja lihapainotteista, pitää paikkansa. Mutta tyyli on muuttumassa kevyempiin kasvis- tai kalavaihtoehtoihin. Moni tsekkiläinen kokki on opiskellut tai tehnyt töitä ulkomailla ja palannut kotitantereille uusine ideoineen ja ruokakonsepteineen. Ikäpolvelta toiselle kulkeutuneita perinteisiä reseptejä kannattaa silti maistella.
Teksti Kirsti Kajanne
Kuvat Kirsti Kajanne ja Pixels.com
Aloitetaan yhdestä vähän kevyemmästä vaihtoehdosta, mikä sopii myös kasvissyöjille. Kulajda on herkullinen keitto, missä on perunaa, sieniä, tilliä ja viinietikkaa kermalla terästettynä. Ja kaiken kruunaa kananmuna keitoksen päällä.
Alkupalaksi ravintoloissa sopii hyvin naudanliha tartare, mikä on erityisen herkullista oluen kanssa nautittuna. Moni voi pelätä sen syömistä aluksi, koska kyseessä on maustettu raaka jauheliha, jota usein koristaa kananmuna. Tätä seosta laitetaan paahtoleivän päälle, jonka karkeaan pintaan on hierottu valkosipulia.
Tsekkiläiset rakastavat pientä chlebicek-voileipäänsä. Se sisältää patonkiviipaleen, jonka päällä on suolaisia herkkuja, kuten ravunpyrstöjä, kinkkua tai kananmunaa ja majoneesia.
Maassa on kiistelty paljon, onko herkku tsekkiläinen, vai versio itävaltalaisesta voileivästä. Joka tapauksessa se on naposteluun sopiva ja sitä tarjoillaan usein sormiruokana koti- ja toimistobileissä. Teatteriesitysten väliajalla moni nauttii chlebicekin draamakokemuksia elävöittämään. Pieneen leipäannokseen mahtuu niin monta makua, että kieli herkistyy.
Tsekki on makkaroiden mekka. Moni väittää, että se on Saksa. Kumpi keksi makkarat ensin? Siitä kiistellään alituisesti. Joka tapauksessa makkarat ovat tsekkiläisten lempiruoka numero yksi. Niitä hotkitaan välipalaksi tai oluen kyytipoikana. Moni korvaa aamiaisen makkaroilla.
Local-pubiketju on suhteellisen uusi ilmiö Tsekeissä. Ravintolat ovat tilavia, ja asiakaskunta koostuu kaiken ikäisistä. Localista saa perinteistä mausteista makkaraa alkupalaksi piparjuuren kera. Leipää särpimeksi. Toinen variaatio on makkara sipulin, chilin, porkkanan, maustekurkun ja hapankaalin kanssa.
Prahassa sijaitseva teurastamo Nase Maso on saanut suuren suosion. Sen yhteydessä on katukioski, josta saa monenmoista makkaraa. Täältä saa myös ehkä Prahan parasta lihamureketta, jonka resepti tulee teurastajan isoäidiltä.
Svickova-kastikkeen resepti on taas kulkeutunut ikäpolvelta toiselle. Se on kermainen ja sisältää porkkanaa, persiljan juurta, selleriä ja lihanpaloja. Tämä ruokalaji on usein perheiden sunnuntain kohokohta, tai häävastaanottojen ruokahalua nostattava somistus, mikä nautitaan perunoiden kanssa ja tyhjenee kulhoista vikkelästi.
Tsekkien oma dumpling
Kledliky eli knöödeli, taikinanyytti, jonka englanninkielinen nimi on dumpling, on tsekkiläisen keittiön vakilisuke. Se voi olla vehnäjauhoista tai perunasta tehty. Perunanyyttien sisältä löytyy usein savustettua lihaa, jolloin se voidaan tarjoilla pinaatin tai hapankaalin kanssa. Joskus nyyttien raaka-aineena käytetään vanhentunutta leipää.
Paistettu juusto (Smazeny Syr) on suosittu suussa sulava pääruoka, mikä sopii hyvin kasvissyöjille. Todellinen kaloripommihan se silti on. Leivitettyä edamjuustoa on paistettu voissa hartaasti. Local-ravintolan versiossa juuston päälle saa kotitekoista tartar-kastiketta.
Tsekeissä wieninleikkeen nimestä otetaan Itävallan pääkaupungin nimi pois ja puhutaan schnitzelistä.
Toinen Localin kasviserikoisuus on perunapannukakku, joka on maustettu valkosipulilla ja meiramilla. Mukana on myös kananmunaa ja jauhoja.
Kukapa ei wieninleikettä tuntisi? Tsekeissä otetaan Itävallan pääkaupungin nimi pois ja puhutaan schnitzelistä. Pihvit ovat valtavan kokoisia, ja kyseessä on possun liha. Itävallassa taas nautitaan vasikkaa. Mikäli haluaa pistää tosi ranttaliksi ja kokeilla uutta, voi Local-ravintoloissa tilata possun vatsasta jauhetun leikkeen, johon on lisätty juustoa, jauhoja ja kananmunaa.
Leikkeet tarjoillaan usein perunasalaatin kanssa. Annoksessa on perinteisesti mukana keitettyä kananmunaa, porkkanaa, sipulia, suolakurkkua, sinappia ja tietysti majoneesia.
Gulassi on taas Unkarista lähtöisin oleva lihamuhennos, joka on tsekkiläisten ruokalistalla usein. Esikuvaansa verrattuna tsekkiläisessä muhennoksessa on enemmän lihaa ja vähemmän vihanneksia.
Naudanlihan käyttö tässä ruoassa on tavallista, mutta saattaa olla, että kokki on korvannut sen porsaan tai kanan lihalla. Jokaisella ravintolalla on oma reseptinsä. Muhennos voi olla vähän tulinen paprikasta, tai se voi olla vähän makeaa, jos siinä on käytetty tomaattitahnaa.
Lähtikö nälkä?