Epidemian aikana myös ratikoissa suositellaan turvavälin pitämistä. Kuva Adrián Soto
Näinä aikoina on herätty lähi- ja kotimaanmatkailuun. Asia ei toki ole uusi, mutta vasta nyt aihe on entistä ajankohtaisempi. Koronan matkustusrajoitukset ja keskustelu lentomatkustuksesta ovat pakottaneet ihmiset ajattelemaan arvojaan uudelleen.
Juuri ennen kuin korona iski meille, toteutin oman lähimatkahaaveeni. Minne pääsee ratikkalipun hinnalla? No, Kalliosta Pasilaan. Siellä odottivat uusi Triplan kauppakeskus ja Sokos-hotelli Tripla. Siispä sinne.
Tokihan tiesin suunnilleen, mitä odottaa. Kauppakeskus ei ole vain liikkeitä ja ravintoloita, vaan myös elokuvateattereita, musiikkimuseo, lasten aktiviteettipuisto ja Töölön seurakunnan tilat. Triplaan pääsee junalla (lentoasemaltakin altistumatta räntäsateelle), ratikalla (2,80 euroa), bussilla, pyörällä, autolla. Kotimaanmatkailu on jäänyt lapsipuolen asemaan, kun on sen sijaan lähdetty Afrikan safarille tai Välimeren kohteisiin.
Vähänkin rautateihin vinksahtanut haluaa tietenkin viettää yönsä hotellihuoneessa, jonka yläkerroksista näkyy ratapihalle ja katsella junia Pasilan ja Helsingin aseman välillä. Tämän ovat löytäneet jo myös japanilaiset junaharrastajat. Alempana Pasilan aseman elämää voi seurata hotellikerroksesta, joka on 4:s.
Triplassa on 60 ravintolaa, ja illaksi valitsin Urban Rabbitin hotellin vieressä. Kaikki ovat jo pitkään jankuttaneet, miten paljon ravintolaelämä on Suomessa parantunut. Niin on, ei pönötystä, vaan asiakkaana olisit kuin paras kaveri.
Lähimatkailu säästää ympäristöä, tässä tilanteessa pelastaa monta ravintola-alan ja matkailun yrittäjää, ja opettaa meille, miten paljon Suomesta on vielä näkemättä.
Seuraava lähimatka voisi sitten olla vaikka Tapiola. Sinne pääsee nyt metrolla, sama hinta, 2,80 euroa. Remontit on paljolti tehty. Täältä tullaan, Tapiola.