Malesian Helsingin suurlähetystö järjesti yhteistyössä ’KITA’ dokumenttielokuvan tuotantotiimin kanssa elokuvanäytöksen K13-elokuvateatterissa Helsingissä 4. kesäkuuta 2024 osana Malesian kulttuuridiplomatiaa.
KITA-elokuvassa korostetaan Sabahin kulttuurista moninaisuutta
‘KITA’ (joka tarkoittaa ’me’ malaijinkielellä) on vaikuttava dokumenttielokuva, joka korostaa Malesian Sabahin osavaltion rikasta kulttuurista kudelmaa. Kiehtovan tarinankerronnan ja henkeäsalpaavien visuaalien kautta elokuva esittelee Sabahin monimuotoisten etnisten yhteisöjen harmonista rinnakkaiseloa ja juhlistaa niiden ainutlaatuisia perinteitä, kieliä ja perintöä. Dokumentti ei ainoastaan heijasta Sabahin monikulttuurisen yhteiskunnan kauneutta, vaan toimii myös inspiroivana esimerkkinä yhtenäisyydestä moninaisuudessa.
Yhteisöllisesti järjestetty kansainvälinen dokumenttielokuvanäytös
Tapahtuma juhlisti myös Malesian ja Suomen kahdenvälisten suhteiden 50-vuotista taivalta. ‘KITA’ esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2023 paikalliselle malesialaiselle diasporalle, ja Suomi oli tuolloin ensimmäinen Malesian ulkopuolinen maa, jossa elokuva esitettiin globaalisti. Näytöksen järjestelyissä korostui yhteisöllisyys: Malesian suurlähetystö Suomessa teki tiivistä yhteistyötä malesialaisen yhteisön kanssa, erityisesti projektikoordinaattori Melody Leen, tuottaja Lim Hock Songin, Sabahin matkailulautakunnan (STB) ja paikallisten vapaaehtoisten kanssa.
Vuoden 2024 ‘KITA’-näytös alkoi Sabahin kulttuuri-, matkailu- ja ympäristöministeri Datuk Christina Liew kiitosvideolla ja Malesian Helsingin suurlähetystön asiainhoitaja Mohamed Ariff Mohamed Alin tervetuliaispuheella. Molemmat korostivat tapahtuman taustalla vaikuttanutta läheistä yhteistyötä. ‘KITA’ Helsingin näytökseen ilmoittautui yli 120 henkeä, diplomaateista virkamiehiin, matkailun harrastajiin, tutkijoihin, opiskelijoihin, Suomessa asuviin malesialaisiin sekä ‘Malesian ystäviin’.
Opettavainen elokuva malesialaisesta yhteiskunnasta, kulttuurista ja yhteisöaloitteista
Malesiaa vähemmän tunteville tapahtuma oli tilaisuus tutustua maan kulttuuriin, yhteiskuntaan ja monimuotoisuuteen. Monet kommentoivat tapahtuman olleen tilaisuus löytää uusi matkakohde ja olivat innokkaita kuulemaan matkavinkkejä. Osallistujien joukossa oli myös aasialaisen elokuvan harrastajia, jotka ottivat innolla vastaan harvinaisen tilaisuuden nähdä malesialainen dokumentti Suomessa, sekä paikallisia tutkijoita, jotka olivat kiinnostuneita elokuvasta sosio-kulttuurisesta näkökulmasta ja kyselivät lisälähteistä paikalliseen kirjallisuuteen. Dokumenttielokuva oli opettavainen monilta osin – Malesian yhteiskunnan monikulttuurisuudesta, uskonnollisesta moninaisuudesta ja perinteistä, monikielisyydestä, syrjäisiä yhteisöjä tukevista aloitteista, taiteesta ja muodista, ja monille malesialaisille tärkeimmästä – maan rikkaasta ruokakulttuurista!
Interaktiivinen keskustelu tuottajan kanssa toi syvyyttä
Tuottaja Lim Hock Songin läsnäolo teki tapahtumasta erityisen mieleenpainuvan. Hän esitteli projektin kokonaisvision ja osallistui interaktiiviseen keskustelutilaisuuteen. Lim Hock Songilla on ollut aiempi kosketus Suomeen, opiskeltuaan Aalto-yliopistossa, jonka ansiosta suomalainen kulttuuri ja yhteiskunta ovat hänelle tuttuja. Hänen motiivinsa elokuvalle, monissa kulttuureissa – Malesiassa, Kiinassa, Itävallassa ja Suomessa – asuneena ja työskennelleenä liiketoimintakonsulttina – oli korostaa monimuotoisuutta vahvuutena. Keskustelussa sivuttiin uskonnollisia ulottuvuuksia, hänen rooliaan elokuvassa, päähenkilöiden valintaa sekä elokuvassa esitettyjä kansansoittimia.
Elokuvan viestit – “Monimuotoisuus on vahvuus,” “Monimuotoisuus on kaunista” ja “Monimuotoisuus on herkullista” – välittyivät kerronnan kautta Sabahin asukkaiden moninaisissa kokemuksissa. Mukana kulkivat kiinalais-intialainen perhe, kiinalainen muslimijohtaja, musiikinopettaja, mandariinia opettava malajilainen opettaja, sabahilaista ruokakulttuuria nostavat gourmet-kokit, Pangrok Sulap -yhteisötaiteilijat, jotka nostivat esiin taiteen välityksellä syrjäisen yhteisön ääntä, sekä etnisten kuvioiden tekstiiliasiantuntija, Chanteek Borneo -yhtiön perustaja.
Yhtenäisyyttä moninaisuudessa
Tapahtuman toivottiin korostavan sanomaa monimuotoisuudesta vahvuutena suomalaiselle ja kansainväliselle yleisölle. Ajatus on ajankohtaisempi kuin koskaan nykyajan yhä kasvavien geopoliittisten jännitteiden maailmassa. ’KITA’-elokuvan sanoma onkin erittäin ajankohtainen, juhliessamme tärkeää merkkipaalua kahdenvälisissä suhteissamme.
Teksti Malesian suurlähetystö