Teksti ja kuvat Reijo Härkönen
Kallio on Helsingin eläväisin kaupunginosa. Verrattuna moniin muihin, kuten Kaivopuistoon ja Töölöön, Kalliossa on elämän makua.
Kaupunginosan maamerkki Kallion kirkko on sopivan helppo paikka lähteä kierrokselle. Ihastelemme Lars Sonckin käden jälkeä. Vaikea uskoa, että kyse on tiilikirkosta, koska yli miljoona tiiltä piilotettiin kiven alle.
Kirkon kupeessa on marjapuuronpunainen Ihantolan asuintalo vuodelta 1907 (Viideslinja 18). Kun Kallion asunnot ovat yleensä pieniä, keskipinta-ala on 40 neliömetriä, Ihantolaan rakennettiin isoja asuntoja. Ne eivät kuitenkaan silloin menneet kaupaksi, joten isoista asunnoista tehtiin pienempiä, ja asukkaiksi saatiin mm. venäläisiä upseereita.
Karhupuiston nimeä ei satunnaisen kävijänkään tarvitse arvuutella, koska puisto sai jo 1920-luvulla jykevän karhunsa ja muut Helsingin puistot muita patsaita. Kolmannellalinjalla ei vanhoja puutaloja enää ole, mutta muistot niistä voi nähdä esimerkiksi Pekka ja Pätkä -elokuvissa.
Diakonissalaitoksen kohdalla (Helsinginkatu ja Alppikatu 2) muistelemme Aurora Karamzininelämää. Aurora Karamzin oli suomalaisen sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja ja aiemmin keisarinnan hovineiti Pietarin Talvipalatsista. Diakonissojen lisäksi sokeat eli näkövammaiset (Sokeainkoulu) ja raajarikkoiset eli liikuntavammaiset (Raajarikkoisten koulu) ovat toimineet näissä maisemissa.
Viime aikojen kuuma puheenaihe on ollut Helsinginkadulla kiemurrellut leipäjono. Jotkut yrittivät karkottaa sen silmistään, mutta suuremmat tilat löytyivät naapurista, ja jonottajat mahtuvat nyt sisälle.
Missään muualla ydinkeskustan ulkopuolella eivät joukkoliikennepalvelut ole niin hyvät kuin Kalliossa; kuusi raitiovaunulinjaa, kaksi metroasemaa ja 60 bussilinjaa. Kallio on tunnettu suvaitsevaisena ja kaikki hyväksyvänä kaupunginosana, ainakin tähän saakka.
Vaikka Helsinginkadulla ja ehkä koko Kalliollakin on levottoman alueen maine, se on tietämättömien liioittelua. Yksi asia kalliolaisia ja sinne haluavia kuitenkin huolettaa: alueen asuntojen hinnat ovat kohonneet nopeasti, ensiasuntoa etsivien ulottumattomiin.
Torkkelinmäkeen ja Sörkkään eli Sörnäisiin voi tutustua matkailutoimiston kävelykierroksella Sörkän veijareita ja vaikuttajia, Paavo Nurmesta Tarja Haloseen.