Nykyään hostelliin mentäessä on yhä vaikeampaa käytännössä tunnistaa, onko tullut hostelliiin vai hotelliin. Neljä erilaista vaihtoehtoa Helsingin kuudesta hostellista esittäytyi Suomen Hostellijärjestön kierroksella: Kesähostel Domus Akademicasta uudistunut Both, Ruskeasuon Hostel Myö, Katajanokan Eurohostel ja Hostel Suomenlinna. Järjestön jäsenenä on 44 hostellia.
Teksti Kari-Veli Lehtonen
Kuvat Pekka Virolainen
Vanhat mielikuvat hostellista vain nuoren iän ja pienen budjetin matkaajien sekä suurten yhteissalien tiloina oli murrettava, kun Ylvan Domus Academicasta Hostel Bothiksi vaihtuneessa 326 huoneen majoituspaikan 24/7 vastaanottotiskillä parveili kansalaisia eri puolilta maailmaa. Viime vuonna eri kansalaisuuksia oli 117. Japanilaisia saattoivat erityisesti kiinnostaa kiinteistössä 1940-luvulla asuneen muumitaiteilija Tove Janssonin alkuperäisluonnokset Hietaniemenkatu 14:ssa hostellin tiloissa.
Majoitustiloissa oli vaihtoehtoja yhden hengen huoneista erikokoisiin, yksityistä rauhaa omalla kylpyhuoneella, wc:llä ja pienoiskeittiöllä jääkaappeineen tai yhteisöllisyyttä moderneissa yhteistiloissa. Asiakkaiden majoituksesta koituvaa hiilijalanjälkeä Both korvaa Compensate-säätiön kautta. Viereisessä ravintolassa syö aamiaisen noin 60 prosenttia hostellin asukkaista. Hostel toimii kesä-elokuussa. Hostelpäällikkö on Katja Kallio.
Ruskeasuon siirtolapuutarhan läheisyydessä Tenholantie 10:ssä sijaitseva, syksyllä 2017 avattu eettinen boutique-hostelli Myö on vain neljän kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Invalidiliiton vuokratiloissa toimivan hostellin ulkotiloissa Keskuspuiston läheisyys korostui. Yrittäjäkaksikko Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall perusti vehreän keitaansa historialliselle Ortonin sairaala-alueelle.
Luokkaretkeläiset suosivat Ruskeasuon Myö-hostellia
Yksilöllisesti sisustettuja vuodepaikkoja oli 56. Hostellissa työllistyy kehitysvammaisia ammattilaisia oikeisiin työsuhteisiin oikealla palkalla. ”Omenahotelleista” Myö poikkeaa esimerkiksi henkilökunnalla määrällä. Viidestä työntekijästä kolme on kehitysvammaisia. Erityisen suosittu hostelli on luokkaretkeläisille, joille on ryhmämajoitushuoneita.
Linnankatu 9:ssä Eurohostel Katajanokka on pohjoismaiden suurimpia ympäri vuoden avoinna olevista hostelleista. Vuodepaikkoja on 255 ja yöpyä voi 1-4 hengen huoneissa.
Lähes vieressä on Viking Linen terminaali, joten lähes 70 prosenttia yöpyjistä on ulkomaalaisia. Hostellin nettisivujen kautta varaavilla ei ole varaus- ja ennakkomaksuja ja aamusaunat ovat maksuttomia. Kerroksissa on itsepalvelukeittöitä. Toimitusjohtaja on Kyösti Karjarinta.
Hostelleissa voi viettää laadukasta hotellielämää niin kaupungin keskustassa kuin Suomenlinnassakin.
Matkailunähtävyydet moninkertaistuivat Hostel Suomenlinnaan saavuttaessa. Entisessä, 1900-luvun alussa rakennetussa kansakoulussa C 9:ssä toimiva hostel käsittää 39 vuodepaikkaa ja kahdeksan huonetta kahdessa kerroksessa, kaksi oleskelutilaa ja pienen asiakaskeittiön. Buffet-aamiaisen voi tilata etukäteen. Asiakkaista noin puolen on leirikoululaisia. Lautapelejä, kirjoja ja ulkopelivälineitä on yhteisissä tiloissa. Hostellijohtaja on Petra Miessmer.