Töölönlahden rannalla hohtava Alvar Aallon arkkitehtuurin tunnetuin maamerkki Finlandia-talo tullaan lähivuosina remontoimaan perusteellisesti. Tavoitteena on muodostaa siitä sekä uudesta keskustakirjastosta Oodista, Musiikkitalosta, Kansalaistorista ja Kiasmasta elämyksellinen kulttuurikeskittymä. Suunnitelmat vaikuttavat houkuttelevilta.
Teksti Marja-Liisa Kinturi
Kuvat Finlandia-Talo/Pete Laakso
Finlandia-talo on merkittävä sekä arkkitehtonisena maamerkkinä että elävänä kongressikeskuksena.
“Talossa vierailee joka vuosi yli 200 000 kävijää, jotka käyttävät vuosittain lähes 50 miljoonaa euroa elämyksiin, ostoksiin ja palveluihin kaupungissa”, kommentoi kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Perusparannustyön suunnitellaan käynnistyvän vuonna 2021. Entisöinnin lisäksi taloon rakennetaan puitteet myös uusille palveluille: audiovisuaaliselle näyttelylle, design-kaupalle ja kattoterassille suunnitellulle drinkkibaarille. Valmista pitäisi tulla parin vuoden kuluessa aloituksesta, mutta aikataulu tarkentuu työn edetessä.
“Talo valmistui vuonna 1971, joten talotekniikka kaipaa päivitystä ja samassa yhteydessä tiloja muokataan ja palvelutarjontaa laajennetaan”, toimitusjohtaja Johanna Tolonen kertoo.
Taloon suunnitellaan muun muassa audiovisuaalista näyttelyä, joka hyödyntäisi virtuaalista ja lisättyä todellisuutta. Vaihtuvien näyttelyjen lisäksi pysyvä näyttelykokonaisuus keskittyy Alvar Aaltoon, talon historiaan sekä esittelemään Aallon toteutumatta jäänyttä Helsingin keskustasuunnitelmaa.
Finlandia-talon sijainti Töölönlahdella antaa mahdollisuuden levittää toimintaa erityisesti kesäisin myös rakennuksen ulkopuolelle rantaan ja puistoon. Myös talon katto, josta on poikkeuksellisen upeat näkymät Töölönlahdelle, tullaan drinkkibaareineen avaamaan käyttöön niin, että sielläkin voidaan jatkossa järjestää juhlia ja tapahtumia.