UNESCO:n maailmanperintökohteet ovat maalle kuin maalle sekä kunnianosoituksia hyvin vaalitusta historiasta että tuntuvia matkailun vetonauloja. Saksassa niitä riittää lähes A:sta Ö:hön eli Aachenin Katedraalista alkaen. Saksa onkin Espanjan jälkeen eurooppalaisten toiseksi suosituin matkailukohde.
Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi
Saksan valtion matkailutoimiston tanskalainen edustaja Bo Schou Lauridsen esitteli muutamia niistä Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.
Kulttuuria ja luontoa
Merkittävien kulttuurikaupunkien ja -kohteiden ohella Lauridsen muistutti Saksan upeasta luonnosta ja esteettömistä palveluista. Brändi-indeksissä (Anholf-Ipsos Nation Brands Index 2022) maa on kirinyt ykköseksi monella sektorilla kulttuurista alkaen. Ei siis mikään ihme, että Saksa oli vuonna 2021 eurooppalaisten toiseksi suosituin matkakohde. Varsinkin espanjalaiset ovat lisänneet matkailuaan Saksaan. Suomalaisten matkailu Saksaan on covid-vuosien jälkeen kasvanut yöpymisten määrässä mitattuna suorastaan räjähdysmäisesti: tammikuusta 2021 marraskuuhun 2022 kasvu oli 227,4 prosenttia!
Saksan suurista kaupungeista mielikuvansa ammentaneille on ehkä yllätys, että Saksassa on lukuisia vihreiksi kaupungeiksi sertifioituja kaupunkeja, esimerkkeinä Freiburg ja Celle.
Maija Meikäläinen Saksassa
Tyypillinen Saksaan matkustava suomalainen Maija Meikäläinen on Lauridsenin mukaan hiukan yli 44-vuotias, tekee 96-prosenttisesti matkavarauksensa netin kautta, on lähtöisin Helsingistä tai muualta Etelä-Suomesta (63 %) ja on suhteellisen hyvätuloinen (keskitulo vuodessa 43 480 euroa). Merkittävin kohde suomalaisille ja monille muillekin on Berliini (38,80 prosenttia) ja toiseksi tärkein Baijerin osavaltio (19,30 prosenttia).
Monikulttuurinen ja historiallinen Berliini
Berliinin suosio ei ole mikään ihme, sillä värikkään ja monikulttuurisen katukuvansa ohella Berliinissä on paljon historiallisia nähtävyyksiä. Museosaaren museokeskittymä avaa ovet muinaisiin kulttuureihin. Vuonna 2009 siellä avattu Uusi museo (Neues Museum) kertoo muinaisen Egyptin ohella esihistoriallisesta ajasta, esittelee laajan papyrus-kokoelman, ja sen ylpeys on hyvin säilynyt kuningatar Nefertitiä esittävä veistos. Bode-museossa on laaja veistoskokoelma keskiajalta 1800-luvulle sekä muun muassa bysanttilaisen taiteen kokoelma.
Linnoja ja viinitarhoja
Kaupunkien lisäksi kuvauksellinen Rein-joen laakso ripottelee 65 kilometrin matkallaan niin upeita linnoja kuin viinitarhojakin. Laaksoon voi tutustua retkeillen tai rauhallisemmin jokilaivan kannelta tutkaillen.