Paikallinen kulttuuri on uusiutuvan Bomban keino erottua

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Pohjois-Karjala on monelle matkalaiselle juuri sitä oikeaa Karjalaa, missä kieli, perinteet, luonto ja ruoka yhdistyvät houkuttelevasti yhteen. Kiltalaiset saivat nauttia näistä kaikista alkusyksyn matkalla.
Kyykkää, piirakan rypytystä, karjalan kieltä, ruokaa luonnonantimista ja joululauluja.  Muun muassa näillä uudistuva Bomban hotelli houkuttelee matkailijoita. Myös hotellin kylpylä remontoidaan täydellisesti. Uusitussa kylpylässä hyödynnetään Pielisen maisemia ja suomalaista puuta.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa osti kylpylähotelli Break Sokos Hotel Bomban sekä sen yhteydessä toimivan Bomban talon tammikuussa. Uusi omistaja aloitti kylpylän kauan kaivatun remontin. Myös karjalaiskylän majoitushuoneita kohennetaan ja ravintolat uudistetaan.
Maaliskuussa Break Sokos Hotel Bomban hotellin johtajaksi nimitetyn Pasi Tolosen tehtävänä on paitsi viedä läpi isot remontit myös kehittää ideoita, joilla saadaan houkutelluksi lisää matkailijoita Bomballe ja kirkastaa hotellin konseptia ja markkinointia. Tolonen on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Vuokatin S-hotellin johtajana.
”Haluamme entistä enemmän hyödyntää karjalaista kulttuuria ja ympärillä olevaa luontoa Bomban matkailupalveluissa. Tiivistämme yhteistyötä paikallisten kanssa. Ihan vielä en tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään. Mutta parhaillaan ideoimme ja neuvottelemme yhdessä esimerkiksi paikallisten kulttuuritahojen kanssa”, hotellinjohtaja Tolonen sanoo.
Bomban hotellin vastaanottovirkailija voi toivottaa ”hyviä huondesta” tai kysyä ”kuiba olet voinuh”.  Osa henkilökunnasta osaa karjalan kieltä. Heitä rohkaistaan käyttämään sitä, tosin lähinnä näytösluonteisesti. Tolosen mukaan karjalan kielen vaaliminen on yksi esimerkki siitä, kuinka Bomba voi erottautua muista ja käyttää paikallista kulttuuria hyväkseen.
Joulupukki, valkoparta vanha ukki -laulun ja monen muun tunnetun joululaulun tekijä J. P. Hannikainen on syntyjään Nurmeksesta. Tästä syystä Nurmes on julistautunut Euroopan joululaulupääkaupungiksi. Nurmeksessa harrastetaan kaupungin kokoon nähden paljon muutenkin musiikkia. Vaikka Sibelius yhdistetään ensisijaisesti Kolin maisemiin, kansallissäveltäjämme musiikkia voidaan luontevasti vaalia koko Pielisen alueella.
”Paikallinen kulttuuriharrastus on vireää. Sitä voitaisiin hyödyntää Bomballa nykyistä enemmän järjestämällä enemmän konsertteja ja muita tapahtumia. Kesällä Bomban kesäteatteri vetää tänne väkeä, mutta teatteria ja lavan käyttöä voisi kehittää edelleen”, Tolonen sanoo.
Pielisen maisemia ja antimia 
Kylpylän remontin pitäisi valmistua ennen hiihtolomakautta. Kylpylä uudistetaan lähes täydellisesti.  Huojuvien palmujen ja viidakkotunnelman sijasta sisustuksessa hyödynnetään pohjoiskarjalaiseen maisemaan sopia materiaaleja, kuten puuta ja luonnonläheisiä värejä. Rannan puolelle tulee koko seinän mittainen ikkuna, josta voi ihailla Pielistä samalla kun nauttii vaikkapa porekylvystä.
”Lapsiperheitä ei ole unohdettu, mutta uusitussa kylpylässä on otettu huomioon myös aikuisten viihtyvyys”, Tolonen sanoo.
Kylpylän yhteydessä oleva itsepalvelupitseria muutetaan oikeaksi ravintolaksi. Bomban uusi ravintolapäällikkö Toni Helander kertoo tulevan ravintolan ruokalistan olevan kansainvälinen ja moderni. Bomban talon ravintola tarjoaa edelleen perinteistä karjalaista ruokaa, mutta jonkin verran nykyaikaistettuna. Tuore paluumuuttaja Helander pohtii parhaillaan, kuinka karjalanpaistia voidaan uudistaa perinteitä silti kunnioittaen. Bomban ruokalistoilla on entistä enemmän annoksia, joissa on käytetty paikallisten tuottajien raaka-aineita ja elintarvikkeita.
Bomban asiakkaista 90 prosenttia tulee kotimaasta, loput ulkomailta. Tolosen mukaan Bomballa panostetaan jatkossakin kotimaanmatkailijoihin, mutta toki ulkomaalaisia houkutellaan tulemaan nauttimaan pohjoiskarjalaisesta eksotiikasta ja luonnonrauhasta.
”Bombasta ei voi tulla massakohdetta, koska majoituskapasiteetti ei riitä siihen. Valttinamme on luonto, hiljaisuus ja aitous. Uskomme, että on entistä enemmän tällaisia asioita arvostavia matkailijoita”, Tolonen sanoo.
”Haluamme toki kehittää edelleen aktiviteetteja ja tarjota vieraillemme erilaisia harrastusmahdollisuuksia.  Mutta tässäkin painotamme paikallista kulttuuria ja sitä, että ympärillä olevaa luontoa hyödynnetään mahdollisimman paljon. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa kyykkäpeli paikallisen harrastajan johdattamana Pielisen rannalla ja karjalanpiirakan leipomista täkäläisen ammattilaisen opastamana”, Tolonen jatkaa.
Miul himottaiz opastuo pagizemah karjalaksi. Miten olisi karjalan kielikurssi?
Teksti ja kuvat Susanna Särkkä
Kirjoittaja osallistui syyskuussa Pohjois-Karjalaan järjestetylle toimittajamatkalle, jossa tutustuttiin Koliin, Ruunaan koskeen ja Bombaan.

Hotellinjohtaja Pasi Tolonen kehittää kyykästä trendilajia.

Ritva Nevalainen opettajaa turisteja rypyttämään karjalanpiirakoita.

Bomban keittiömestari Toni Helander rakentaa ruokalistat mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista.

Pielisen antimia ja lähimetsän sieniä.

Kirsti Sergejeff (vas.), Taina Värri, Viktor Sörensen ja Aino Rimppi.

Share.

Leave A Reply