Tangon kotikaupunki on kuin tanssi itse: kiehtova, viettelevä ja täynnä elinvoimaista energiaa. Kaupunki on täynnä romanttisia ravintoloita ja jännittävää yöelämää. Eurooppalainen perinne näkyy arkkitehtuurissa ja katukuvassa. Lähes 90 % argentiinalaisista on etnisesti eurooppalaisia. Buenos Airesissa on 2,7 miljoonaa asukasta, mutta sen metropolialueella asukkaita on yli 13 miljoonaa.
Argentiinalainen tango on monen musiikkisuuntauksen onnistunut fuusio, siinä voi kuulla vaikutteita Afrikasta, Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Tango kukoisti Buenos Airesintyöläiskortteleissa kuten Bocassa ja San Telmossa jo 120 vuotta sitten. Enrique Santos de Dicépolo, yksi tangon suurimmista sanoittajista, kirjoitti näin: ”tango on surullinen ajatus, joka tanssitaan.”
Aluksi tango koki kovaa vastustusta katolisen kirkon ja Buenos Airesin porvariston taholta. Ne pitivät uutta tanssia dekadenttina ja likaisena lajina, missä mies ja nainen liikkuvat tiukasti kiinni toisissaan. Samaan aikaan Argentiinaan saapui arvion mukaan noin kaksi miljoonaa emigranttia, joita tuli muun muassa Italiasta, Espanjasta, Puolasta, Saksasta ja Armeniasta. Nämä siirtolaiset ottivat tangon nopeasti omakseen.
Vuonna 1920, ensimmäisen maailmansodan jälkeen, tango oli suosittu myös Ranskassa, Espanjassa, Puolassa ja jopa Neuvostoliitossa. Siihen aikaan tango rantautui myös Suomeen. 20-luvulla tapahtui myös Carlos Gardelin läpimurto. Gardel on tangon ehdoton suurnimi ja lajin ensimmäinen maailmantähti.
Tämän jälkeen tangosta tuli Argentiinan ylpeys ja kansallistanssi. Kun matkailija saapuu Buenos Airesiin, hän huomaa heti, että tanssi on osa kaupungin arkielämää. Kaupungissa on yli 170 tangoesitystä päivittäin, ja lisäksi siellä toimii lukuisia akatemioita, missä voi opiskella tangon kuvioita. Lähes kaikki esitykset ovat maksullisia, ja hintahaarukka on huomattava. Tangoshow, joka sisältää illallisen esimerkiksi Viejo Almacenissa (Avenida Independencia 299) maksaa 150 euroa, ja 20 eurolla voi katsella pelkän tanssiesityksen maineikkaassa Cafe Tortonissa (Avenida de Mayo 825).
Mutta laadukkaista tangoesityksistä voi nauttia myös ilmaiseksi kadulla, esimerkiksi kello 18:n jälkeen keskustan Florida-kävelykadulla tai sunnuntai-iltaisin Plaza Dorregossa San Telmon kaupunginosassa.
Paljon enemmän kuin tango
Matkailunettisivusto TripAdvisor nimitti Buenos Airesin pari vuotta sitten Latinalaisen Amerikan Travellers` Choice -kohteeksi. Toki Argentiinan pääkaupunki on monipuolinen. Siellä on jatkuva monipuolinen kulttuuritarjonta, josta hyvä esimerkki on oopperatalo Teatro Colón, joka mahtuu maailman parhaiden oopperatalojen top-vitoseen. MALBA, Latinalaisen Amerikan modernin taiteen museo, on myös vierailun arvoinen.
Argentiina on lisäksi kuuluisa hyvästä lihakarjastaan. Sen takia kunnon argentiinalainen pihvi on vierailun aikana must. Pistäydyin tyypillisessä Bodegonissa eli ravintolassa nimeltään Alamcén Suipacha, (Calle Suipacha 425). Tilasin 250 gramman pihvin, ja tarjoilijan reaktio oli seuraava:
”Señor haluaa pienen pihvin, toinen mahdollisuus olisi 450 gramman pihvi.”
Pieni pihvi oli enemmän kuin riittävä, ja se maksoi noin 8 euroa. Pihvin kaveriksi sopiva pullo hyvää argentiinalaista punaviiniä maksoi 10 euroa.
Buenos Aires on loistava shoppailumekka. Argentiinalaiset hallitsevat nahkatuotteet, ja niin kenkä- kuin laukkukauppojakin on runsaasti. Monissa kaupunginosissa kuten Palermossa ja Recoletassaon lukuisia pieniä putiikkeja, missä voi tehdä todellisia löytöjä, samoin kuin viikonloppuisin San Telmon ja Palermon katumarkkinoilla. Recoleta on elegantti kaupunginosa, jota paikalliset sanovat aidosti pariisilaiseksi. Täällä sijaitsee Recoletan hautausmaa, joka on todella hämmästyttävä paikka. Muun muassa peronismin äiti Evita Peron on haudattu tänne, ja haudalla on tänä päivänäkin aina tuoreita kukkia.
Mutta Argentiina ei olisi Argentiina, jos ei meneillään olisi poliittinen ja taloudellinen kriisi. Inflaatio on nyt 40 %, ja siksi pankit tarjoavat 20 prosentin korkoa, ja kiinteistökaupat tehdään US-dollareilla. Takana on 12 vuotta peronismia, joka harjoitti populismipolitiikkaa ja tyhjensi moneen otteeseen valtion kassan. Nyt keskusta-oikeistolainen hallitus yrittää Mauricio Macrin johdolla saada talouden kuntoon. Macri on ollut presidentinpalatsissa, Casa Rosadassa, vain vuoden verran.
Teksti ja kuvat Adrián Soto