Katalonia tuo veden kielelle

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viinimatkailu, kuohuva cava sekä aromikkaat puna- ja valkoviinit kuuluvat Katalonian ehdottomiin matkailuvaltteihin siinä kuin Barcelonan Sagrada Familia, Park Guëll ja monet muut upeat nähtävyydet.

Viiniköynnösten suorat rivit rosoisilla rinteillä ovat kuuluneet maisemaan vuosisatojen ajan, ja useimmat tämän päivän viininviljelijöistä vaalivat sukunsa pitkiä perinteitä. Monet ovat yhdistäneet viinin majoitus- ja ravintolatoimintaan perinteikkäissä, jykevissä rakennuksissa. Monet myös vannovat luonnonmukaisen viljelyn nimiin.

Viinimaistelua kanoottiretken päätteeksi opastajina SK Kayakin isäntä Pau Calero i Figueras ja sommelier Laura Masramon.

Viiniä ja aktiviteetteja

Viinitilamatkailua vauhditetaan monenkirjavin aktiviteetein, kuten tarjoamalla sähköpolkupyörillä tehtäviä retkiä viinipeltojen halki tai melontaa Välimeren turkoosinvärisissä aallossa. Aktiviteettien päätteeksi paikalliset viinit maistuvat, jos mahdollista, vieläkin paremmilta. Joissakin paikoissa, kuten, Can Suriolin viinikellarissa Font-Rubíssa saa kokeilla cavan pullottamista itse, jolloin mukaansa saa henkilökohtaisesti korkatun ja etiketillä varustetun pullon Katalonian kuohuvaa.

Huolena ilmaston lämpeneminen

Alueen suurin ja tunnetuin viinitalo Torres kierrättää vieraitaan ympäri laajoja tiluksia aurinkovoimalla liikkuvilla ”junilla” ja esittelee näyttelytiloissaan kehityssuunnitelmia luonnonmukaisen viininviljelyn edistämiseksi ja ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Ilmaston lämpeneminen onkin iso huoli, sillä se tuhoaisi ennen pitkää nykyiset kukoistavat viiniviljelmät ja siirtäisi viinintuotannon painopistettä monta askelta pohjoisemmaksi.

 

Taukopaikkoja pikkukaupungeissa…

Viinikierrosten yhteydessä kannattaa varata aikaa tutustumiseen myös paikallisiin nähtävyyksiin. Cadaquesin kaltaisissa idyllisissä merenrantakaupungeissa voi pysähtyä lounaalle ja samalla taas tehdä tuttavuutta uusien paikallisten viinilaatujen kanssa. Esimerkiksi Martin Faixón perheen omistama ravintola Enoteca Es Poal MF rannan tuntumassa Cadaquésin pikkukaupungissa tarjoilee omia Celler Martín Faixó -viinejään ja muita herkkujaan.

ja luonnonsuojelualueilla

Palanpainiketta Martin Faixón maukkaille viineille.

Yksi mielenkiintoisimpia taukopaikkoja ainakin luonnonystäville on kasvillisuutensa puolesta ainutlaatuisen rikas Tudelan luonnonsuojelualue Cap Creusin tuulen pieksemillä rannoilla. Club Med -lomakylä (1962-2004) sai väistyä luonnon tieltä ja antaa elintilaa ankarissa olosuhteissa kukoistaville harvinaisille kasveille sekä kalliomuodostelmien siivittämille tarinoille kotkista ja kameleista. Entisistä hulppeista lomataloista on jätetty jäljelle vain pari terassia, joista on hyvä tarkastella edessä avautuvaa merta ja karun ympäristön monipuolista kasvillisuutta.

Ekologiaa ja arkkitehtuuria

Finca Bell-Lloc -viinitila ja hotelli Palamosissa tarjoaa ekologisesti tuotetun viininsä ohella arkkitehtonisen elämyksen maan uumeniin kaivetussa viinikellarissaan, jonka suoralinjaiset teräksiset tukirakenteet ovat peräisin romutetuista laivoista.

Yhteistyö kannattaa

Pienemmät paikalliset yrittäjät yhdistävät usein voimansa: yksi huolehtii majoituksesta, toinen ruokailuista ja kolmas viininvalmistuksesta. Niin myös Mas Llagosterassa, missä monipuolista viinitarjontaa täydentää isännän pihakeittiössä valmistava perinteinen paella, ja majoittumiseen on tarjolla toinen toistaan upeammin entisöityjä vierashuoneita.

Viiniä ja majoitusta: Gérard Jané Ubeda (vas.) pitää huolen viinistä, Cristina Bundó majoituksesta ja ravintolapuolesta Mas Llagosterassa.

Jalat tiukasti maassa

Harvalla viinitilalla on yhtä pitkät perinteet kuin Barcelonasta 45 km:n päässä sijaitsevalla Finca Viladellopsilla, jonka isäntä Marcello Desvalls esittelee ensin vieraille talon vuosisataista historiaa ja kierrättää vieraitaan ylpeänä viiniköynnösrivistöjen halki poimien maasta fossiileja – koko tila on joskus ollut meren peitossa. Hän näyttää ikivanhoja, kivistä pinottuja asumuksia, kerää yrttejä ja kehottaa vieraitaan hieromaan niitä kämmenissään ja nuuhkimaan niiden eksoottisia tuoksuja. Tästä maaperästä viinit saavat tyypilliset vivahteensa ja arominsa.

Share.

Comments are closed.