lauantai, 25 kesäkuun

188 maata esittäytyi Berliinin ITB:ssä

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Messut avasi liittokansleri Angela Merkel. Avajaisissa oli mukana myös Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono, sillä Indonesia oli tämän vuoden teemamaa. Berliinin merkityksestä kertoo se, että sinne saapui maailmalta yli sata matkailu- ja ulkoministeriä ja hallitusten edustajaa.

ITB (Internationale Tourismus Börse) on niin laaja, että se vaatii hyviä jalkoja ja tarkkaa ennakkosuunnittelua. Jos vierailupäiviä on kaksi tai kolme, kannattaa tutustumiset ja tapaamiset järjestää niin, ettei aina joudu turhaan kävelemään kilometrikaupalla.

Jos messutarjonnasta pitää nostaa jotain yli muiden, ne ovat kotimaan Saksan lisäksi ns. hiekkamaat. Saksasta tuntui paikalla olevan jokainen viehättävä kaupunki ja kylä, ja Lähi-idän öljyvaltioissa puhui raha. Arabiemiraattien ja Qatarin lentoyhtiöt, hotellit ja matkailutoimistot todistivat, että rahalla saa ja laatua on. Qatar Airwaysin osastolta piti mennä kysymään, että minnekäs ne Helsingin lennot unohtuivat, kun Varsovaankin jo on lentoja. Qatar on Emiratesin ja Etihadin tavoin kasvanut voimakkaasti. Helsinkikin on tulossa. Sitä odotellessa pitää muistella hiekkayhtiöiden turistiluokan palveluja, jotka tasossaan eivät jää lainkaan jälkeen Euroopan sisäisistä bisnesluokista.

Suomen osallistuminen ei ollut kovinkaan näkyvää, jossain siellä Norjan, Tanskan ja Baltian takana. Suomen suurlähetystössä oli järjestetty vastaanotto, johon suomalaisten messuosallistujien lisäksi oli kutsuttu saksalaisia yhteistyökumppaneita. Mutta kun paikalla oli parisataa tärkeää matkailuhenkilöä, olisi luullut että paikalla ollut Suomen suurlähettiläs olisi viihtynyt pitempään paikalla. Vieläköhän vuosien takaiset Nokian Bochum-sekoilut Saksassa vaikuttavat ja aiheuttavat häpeää meille suomalaisille?

Indonesia ainakin oli todella täysin sydämin mukana Berliinissä. Tanssijoita, muusikoita ja esiintyjiä oli yli 300.

Ensi vuonna ITB järjestetään 5.-9. maaliskuuta. Toimittajat voivat akkreditoitua helposti ja ilmaiseksi ennakkoon ITB:n nettisivulla. Sisälle pääsee ennakkoon tulostetulla pääsylipulla jonottamatta. Omasta kahden kerran kokemuksesta tiedän, että lento- ja hotellivaraus on syytä tehdä jo tämän vuoden puolella, ellei halua maksaa viime hetken korkeita hintoja. Myös Saksan matkailutoimisto Helsingissä auttaa ensikertalaisia.

Messe Berlinin eteläinen sisäänkäynti on joskus ruuhkainen, mutta mm. toimittajat pääsevät sisälle jouhevasti.

Share.

Leave A Reply