keskiviikko, 18 toukokuun

”Tunturin tarina” vie metsästä tuntureille,
Jäämerelle ja koko arktiselle alueelle

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NRP Matila Röhr Productionsin luontoaiheisen trilogian kolmas osa ja vuodenvaihteen markkinoille suunniteltu loppuhuipennus jäi koronapandemian jalkoihin, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Teksti Marja-Liisa Kinturi

Kuvat NRP Matila Röhr Productions

Tunturin tarina pohjautuu löysästi Antti Tuurin tarinaan tuntureista nukkuvina jättiläisinä, mutta ryöpsähtää kattamaan arktisen alueen laajemminkin. Se ulottuu Napapiiriltä Jäämerelle kolmen valtion alueella ja tarkastelee luontoa niin maan pinnalta, ilmasta kuin maan ja veden altakin.  Tunturit ovat toki isossa roolissa, mutta arktinen luonto eri vuodenaikoina tulee tutuksi koko pohjoisessa ulottuvuudessaan. 

Elokuvan näyttelijäkaarti on laaja. Keskeisiä ovat naali, lumikko, riekko ja tunturipöllö, sekä muissa rooleissa ahma, sopuli, vaivaishiiri, poro, kettu, karhu, lapinpöllö, haukat ja kotkat.

”Sadut, myytit ja legendat kertovat ihmisen ja maan yhteistä tarinaa. Tunturin tarinassa suurten uskontojen, filosofien ja muinaisten kansojen käsitykset maailmasta ja sen synnystä  sulautuvat yhdeksi suureksi kertomukseksi”, Antti Tuuri perustelee.

Vaivattomasti nautittavia herkkupaloja

Elokuvan pääosassa on pohjoinen luonto, jonka monipuolisesta elämästä ja ihmeistä pääsee osalliseksi vaivattomasti, tarvitsematta rämpiä soissa, kahlata lumessa, kiivetä jyrkkiä, kivisiä rinteitä… Luonnon kauneus ja monimuotoisuus tuodaan katsojan eteen tarjottimella kuin valitut herkkupalat noutopöydästä. Ruokahalu herää välittömästi! 

Tätä elokuvilla herätettyä nälkää olisi Suomen matkailussa järkevä ryhtyä hyödyntämään laajemminkin. Kun syötti on näin houkutteleva, verkkoon uiva saalis kannattaa kiskoa kuiville ja käyttää hyödyksi! 

Trilogian ensimmäinen jakso Metsän tarina tuli markkinoille joulukuussa 2012, Järven tarina joulukuussa 2015 ja Tunturin tarina oli valmiina lentoon jo joulukuussa 2020, mutta… Elokuvan valtakunnallinen ensi-ilta on tällä hetkellä luvassa 12. maaliskuuta, mutta joillakin paikkakunnilla sen voi nähdä ennakoissa jo nyt. 

Tunturin tarina on kuvattu vuosina 2019-2020 koko Lapin alueella ja Jäämerellä.

Elokuva pohjautuu Antti Tuurin ajatukseen tuntureista nukkuvina jättiläisinä. Myyttisen tarinan mukaan vuosimiljoonat ovat kuluttaneet vuoren huiput ja nostaneet ne maan pintaan näkyviksi juuriksi.

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.