keskiviikko, 18 toukokuun

Tammisaari on keskiajan helmi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Tammisaari, tuo nykyään Raaseporiin kuuluva kaupunki, on lähellä, menipä junalla, bussilla, autolla tai veneellä. Kaupunki säästyi ruutukaavalta, ja nyt kiemurtelevia katuja on mukava astella. Keskiaikainen katuverkko on suurelta osin jäljellä.

Teksti ja kuvat Reijo Härkönen
Kustaa Vaasa perusti Tammisaaren 1546 ja Helsingin neljä vuotta myöhemmin. Tarkoitus oli kilpailla Räävelin eli Tallinnan kanssa. Helsinki vei voiton, ja sodat aiheuttivat Tammisaarelle vahinkoa. Vanhakaupunki tarjoaa oppitunnin suomalaisesta puukaupungin rakentamistavoista. Matkailutoimiston julkaisema Pieni arkkitehtuuriopas on suurena apuna kävelyreiteillä.Jos pitäisi valita yksi Tammisaaressa vaikuttanut henkilö, hän on eittämättä Helene Schjerfbeck.  Hän asui yli 20 vuotta Tammisaaressa. EKTA eli Tammisaaren museokeskus esittelee pysyvässä näyttelyssään Schjerfbeckin töitä. Työt vaihtuvat ajoittain. Syyskuun loppuun museossa on esillä myös intiaanikulttuureita esittelevä näyttely, mm. mayoja, azteekkeja ja inkoja.

Vanhankaupungin talot ovat 1700- ja 1800-luvuilta, tämän talon ikkuna kertoo 1700-luvun talosta.

Sommaröstrandin saaristopalvelukeskuksen perustaja Göran Wickström vie usein vieraitaan Jussarön saarelle.

Jussarö lienee Tammisaaren saariston tunnetuin saari. Luotsi tuli saareen 1807, olihan meriliikenne jo silloin vilkasta. Vuoksenniska alkoi louhia rautamalmia meren alta 1961. Maailmanmarkkinahinta kuitenkin romahti, ja kaivos suljettiin. Jussarön saaren historiaan voi tutustua opastetuilla retkillä, mutta saaren vierasvenesatamaan pääsee omallakin veneellä. Puolustusvoimat lähti saarelta 2005. Tammisaaren saariston kansallispuistoa hallinnoi Metsähallitus.

Göran Wickströmin 30 vuotta sitten perustama saaristopalveluyritys Sommaröstrand Sommarön saarella palvelee niin veneilijöitä kuin muitakin vieraita. Vierasvenesatamassa järjestetään kesällä ohjelmaa, majoittua voi omassa veneessä, asuntovaunussa tai teltassa. Talvella elämys on varmaan ilmatyynysafari. Ilmatyynyaluksella pääsee vaikka Jussaröhön.

www.visitraseborg.com

Share.

Leave A Reply