keskiviikko, 18 toukokuun

Suurin niistä on tahto päämäärään

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Marimekon pelastajan Kirsti Paakkasen elämä ja ura ovat saaneet arvoisensa kirjan, Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittaman elämäkerran Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina (Otava 2020).

Teksti Heino Ylisipola Kuvat Otavan kuva-arkisto ja Marimekko

Kirsti, tyttönimeltään, Poikonen syntyy sydäntalvella 1929 Saarijärven Lannevedellä pieneen mökkiin, jossa on kuitenkin kaikki tarpeellinen turvallista elämistä varten. Tärkeintä näyttää olleen Helmi-äidin pyyteetön, huolehtiva rakkaus nuorimpaan lapseensa. Kaksi vanhempaa sisarusta olivat jo muuttaneet pois kotoa.

Kirsti päättää 16-vuotiaana ottaa elämän omiin käsiinsä. Hän matkustaa linja-autolla Jyväskylään ja sieltä junalla Helsinkiin. Koko omaisuus on kainalossa pienessä pahvilaatikossa. Isä on antanut tyttärelle rahaa 600 markkaa. Se on nykyrahassa vajaa 80 euroa.

Ensimmäinen asunto löytyy Helsingin Sörnäisistä ja ensimmäinen työpaikka kauppa-apulaisena järjestyy elintarvikeliike Elannosta Kalliossa.

Ensimmäisillä säästöillään Kirsti ostaa hatun, jossa on sulka. ”Sulka näyttää hänelle tietä ja kertoo vastaantulijoille, että tässä kulkee nuori nainen, jolla on elämässä päämäärä, Mikä se on, ei Kirstille ole vielä valjennut, mutta sulan suuntaan on mentävä, vaikka se kuinka väpättäisi”, kirjoittaa Ulla-Maija Paavilainen.

Työn ohella Kirsti käy Kustaa Vaasan iltaoppikoulua, mutta ylioppilasta hänestä ei tule. Hän vaihtaa työpaikkoja, kiillottaa ravintolan keittiössä haarukoita ja veitsiä ja myy hotellissa ja kadulla ruusuja.

Keskisuomalaisen Osakunnan tansseissa Kirsti tapaa elämänsä rakkauden, Jorma Paakkasen. He ovat kumpikin loistavia tanssijoita. Kihlajaisia vietetään syyskuussa 1951 ja avioliitoon Kirsti ja Jorma vihitään Saarijärven kirkossa olympiavuonna 1952.

Unikko on Marimekon klassikoita. Se syntyi vuonna 1964, jolloin kukat eivät kuuluneet Marimekon kuviomaailmaan. Unikon on suunnitellut Maija Isola.

Nuori aviopari toivoo kovasti omaa lasta, mutta sellaista ei vain kuulu. Adoptiotakin harkitaan. Kirsti on pääsyt töihin Mainos Kunnakselle. Avioliitto jatkuu hyvin onnellisena, vain oma lapsi puuttuu. Kirstistä alkaa tuntua, että hän on Jorman onnen tiellä.

”Erotaan. Ei sinun pidä kärsiä minun viallisuudestani”, Kirsti sanoo Jormalle. Kirsti itkee lapsettomuuttaan, avioeroaan ja itsenäistä päätöstään. Virallinen avioero astuu voimaan kesällä 1964.

Mainostoimisto Womena on alalla täysin uutta

Kirstistä tuntuu, että hän tietää mainonnasta jo niin paljon, että voisi lähteä palkkatyöstä yrittäjäksi. Jospa hän perustaisi nimenomaan naisille tarkoitetun mainostoimiston, jossa työskentelisi vain naisia?

Tammikuussa 1969 aloittaa uusi naisten mainostoimisto, joka on rekisteröity nimellä Womena Naistenmainostoimisto, Paakkanen. Siitä alkaa Kirsti Paakkasen nousu kansakunnan vaatekaapin päälle!

Alussa on hyvin tiukkaa, mutta siten Womena lähtee lentoon. Tulee hyviä asiakkaita, jotka tilaavat paljon. Womena saa palkintoja. Womena mainostaa muun muassa Hellä Mietosta, Seppälää, Wärtsilän Wihtoria, Fiskars-sakseja ja -veitsiä ja Postipankkia. Womena saa palkintoja mainoksistaan niin Suomesta kuin maailmaltakin. Vuonna 1987 Womena voitti 12 mainostoimistokilpailua.

Yksi isoista Womenan asiakkaista on Jaguareja maahantuova Haka-Auto Oy. Kirsti itsekin ajelee Jaguarilla. Suomessa mustalla ja Ranskan-kodissa Nizzassa valkoisella Jaguarilla.

”Kirsti on maaginen ihminen ja saa ihmisistä kaiken hyvän esiin. Se on valtava taito. Hän valtaa ihmisen. Hänestä on vaikea irrottautua, ja siinä on sekä hyvät että huonot puolensa”, entiset alaiset muistelevat.

Luopumisen tuskaa

Vuonna 1989 Kirsti myy Womenan amerikkalaiselle mainosalan suuryritykselle Liikemainonta McCann’ille. Vuonna 1997 Womenaa ei enää ole. Kultainen omena on pudonnut puusta.

Womenan myynnin jälkeen Kirsti tarvitsi yhtiön, jolla voi harjoittaa esimerkiksi arvopaperikauppaa eli sijoittaa yritysmyynnistä saatuja rahoja. Yhtiö perustetaan 1989 ja sen nimeksi tulee Workidea. Toimialaksi määritellään sisustuksen ja vaatteiden suunnittelu, valmistus ja maahantuonti.

Vaatetusteollisuudelle 1990-luvun alku on tuskallista aikaa: Suomeen iskee pankkikriisi ja idänkauppa romahtaa, vaatetehtaita menee konkurssiin viikoittain. Armia Ratian unelma ja suuri luomus, pörssiyhtiö Marimekko on suurissa talousvaikeuksissa. Marimekko päätyy lopulta vuonna 1985 osaksi Amer-konsernia, joka yrittää myydä tappiollisen tytäryhtiönsä.

Omenasta puhkeaa lopulta orkidea

Lopulta monien vaiheiden jälkeen Amerin pääkonttorilla Helsingin Käpylässä allekirjoitetaan syyskuussa 1991 kauppakirja Amerin ja Workidean välillä. Omenasta on puhjennut orkidea.

Kirsti on puhuttu ympäri ja hän ottaa haasteen vastaan. On pakko onnistua, sellainen symboli Marimekko suomalaisille on.

Kirsti Paakkasen elämä on suuri menestystarina

Hän puhuu Marimekon pääkonttorissa ja tehtaalla Herttoniemessä ostamansa yhtiön henkilökunnalle. ”Ilmestyn kuvioihin, joissa en ole eläissäni ollut, ja joudun työhön, jota en ole ennen tehnyt. Olen yrityksen vastuuhenkilö ja vetäjä, mutta en selviä ilman teitä. Pyydän teitä auttamaan tässä urakassa. Tehdään tämä juttu yhdessä.”

Kirsti kertoo kirjassa, että tultuaan Marimekkoon hän kohtasi Suomen pienoiskoossa.

”Samat virheet, joita on tehty koko valtakunnassa, olivat tässä yrityksessä näkyvissä. Työntekijät oli pantu pellolle ja herrat jätetty. Oli sellainenkin osasto, jossa oli viisi päällikköä ja yksi työntekijä!”

Vuonna 1999 Marimekko listautuu uudelleen Helsingin pörssiin. Yhtiöllä menee erinomaisesti. Marimekon markkina-arvo lähes yhdeksänkertaistuu listautumisen jälkeen.

Ensin hapuillaan, sitten rahaa alkaa virrata

”Kirstin aika Marimekossa jakautuu kolmeen ajanjaksoon: ensin on hapuilua, sitten löytyy Kirstin pillin mukainen juoni, johon ei tarvita organisaatiokaaviota. Tämän jälkeen tulee pitkä aika, jolloin tehdään kovasti rahaa”, kirjoittaa Paavilainen.

Marimekko on pelastettu, yhtiö on nostettu taas lentoon kuin Armi Ratian parhaina päivinä. Yhteensä 16 vuotta Marimekossa työtä yötä päivää: Kirsti Paakkanen on antanut yritykselle kaikkensa. Sitten hän myy vuonna 2007 pääosan Marimekon osakkeistaan Sampo Pankin toimitusjohtajalle Mika Ihamuotilalle, josta tulee pääomistaja ja uusi toimitusjohtaja. Taas on yksi tarina Marimekon historiassa päätöksessä.

Kesällä 2020 Marimekon nykyinen toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko ilmoittaa mittavista yhteistoimintaneuvottelusta, jotka ovat maailmanlaajuiset. Ne koskevat lähes 200 ihmistä. Suomessa yt-neuvottelut koskevat kaikkia toimintoja lukuun ottamatta vähittäismyymälöiden henkilöstöä ja Herttoniemen kangaspainon työntekijöitä.

Kesäkuun 2020 lopussa Marimekko työllisti 432 ihmistä kokoaikaisiksi muutettuna ja maailmanlaajuisesti. Myymälöitä on eri puolilla maailmaa 150. Yhtiön markkina-arvo on lähes 260 miljoonaa euroa.

Korona on iskenyt myös Marimekkoon. Edessä on taas selviytymistaistelu. Vuonna 2021 Marimekko täyttää 70 vuotta.

Share.

Comments are closed.