lauantai, 25 kesäkuun

Ruhtinaallista loistoa, herkuttelua ja mieliin
painuvaa historiaa Kotkassa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Matkailua elävöitetään yhä useammin historiallisilla näytelmillä ja henkilöillä. Erityistä piristystä tämä on tuonut korona-aikana, jolloin teatterit ovat muuten pysyneet kiinni. Kotkassa illallista voi nauttia ruhtinaiden pöydässä mutta lounastaa yhtä lailla Kotkan Ruusuna tunnetun viehättävän kurtisaanin seurassa tai kuunnella Krimin sodan aikana kirkkonsa pelastaneen Maria Feodorovna Purpurin tarinaa Pyhän Nikolaoksen kirkossa. 

Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi

Kutsu Serkkuillalliselle Meriniemeen

”Minä, kamariherra, kreivi Aleksandr Sergejevitsh Stroganov sain kutsun illalliselle, jota emännöi Katariina II Suuri, Venäjänmaan keisarinna. Lukuisan aatelisjoukon ohella itseoikeutettuna kunniavieraana oli Katariina Suuren serkku, Ruotsin kuningas Gustaf III.”

Kuninkaallinen seurue valmiina Serkkuillallisille, vasemmalla ruhtinatar Daskova (Katariina Myller), keskellä Ruotsin kuningas Kustaa III (Tommy Larvi), ja oikealla Venäjän keisarinna Katariina II Suuri (Anna Vanhala).

Katariina tarjosi serkulleen upean illallisen sataman tuntumassa Ravintola Meriniemessä. Tilaisuus oli elämys ensimmäisistä suupaloista ja serkusten keskinäisistä, toisiaan naljailevista repliikeistä aina herkulliseen jälkiruokaan asti. Mieleenpainuva kokemus!

Serkkuillallinen on näytelmällinen, usean ruokalajin illallinen, joka tarjotaan tunnelmallisessa Meriniemessä, isossa ”pitsihuvilassa” Kotkassa, meren äärellä.

Mikä on roolisi, osaatko käyttäytyä etiketin mukaan?

Ennen illallisen alkua osallistujille jaetaan roolit ja heitä valmennetaan lyhyesti käyttäytymään etiketin mukaan oikein ja kunnioittavasti ruhtinaiden seurassa. Kun keisarinna astuu saliin, kumarruksen pitää olla riittävän syvä; ”Niin, että katse on polvien tasalla”, ja vastausten tulee niidenkin noudattaa etikettiä. Näitä harjoitellaan ensin ryhmässä. Sen jälkeen jokaiselle annetaan lappu, jossa kerrotaan, kuka hän on. 

Minä olin kamariherra, kreivi Aleksandr Sergejevitsh Stroganov, ”tarkkailija, liikemies ja salaneuvos, perustanut Katariinan tahdosta taidegalleria Eremitaasin, kirjaston ja veistosgallerian”. Vierustoverini näytti olevan kuninkaallinen tallimestari. 

”Serkkuillallinen” perustuu historialliseen tapahtumaan kahden 1700-luvun suurvallan välillä.

Pitkän pöydän ympärille mahtui hyvin sekalainen joukko muita vieraita ja emäntämme, keisarinna Katariina Suuren hoviväkeä. 

Serkkuillallisen tarina perustuu historialliseen tilanteeseen kahden 1700-luvun suurvallan eli Ruotsin ja Venäjän välillä.

Tapahtuman on tuottanut Itku ja Nauru Tuotanto ja Katariina II Suuren roolia esitti elegantti Anna Vanhala,
ylimieliseltä vaikuttanut kuningas Kustaa III oli Tommy Larvi ja ruhtinatar Daskova oli Katariina Myller.
Näytelmän tuottaja on Anne Kainlauri ja käsikirjoittaja ja ohjaaja on Hannu Lehtinen.

Historiaa voi siis kokea todella hauskalla tavalla!

Meriniemi on viehättäävä ravintola Kotkan keskustassa aivan meren äärellä.

Ennen illallista vieraita valmennettiin noudattamaan ankaraa hovietikettiä: ”Näin syvään pitää kumartaa, kun kuninkaallinen seurue astuu siään.”

 

 

Share.

Comments are closed.