keskiviikko, 18 toukokuun

Pohjois-Karjala on osaava maakunta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Julkaistu 28.3.2014

Teksti Reijo Härkönen

Maakuntien miehillä ja joskus naisillakin on tapana käydä Helsingissä esittelemässä asioitaan vaihteleville kuulijakunnille. Pohjois-Karjalan edustajilla tästä on jo vuosikausien kokemus. Nyt tähdätään siihen, että Joensuusta tulee  vuoteen 2020 mennessä Euroopan metsäpääkaupunki.Viimeksi Joensuun ja Pohjois-Karjalan asioista puhuivat Villa Kivessä Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Nanocomp Oy:n toimitusjohtaja Veli-Pekka Leppänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton viestintäpäällikkö Rauno Jussila ja Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy:n markkinointipäällikkö Anne Mujunen.

Heidän viestiään kuunnellessa varmistui, että Pohjois-Karjalassa tiedetään mitä halutaan, ja jo tähän mennessä on saatu aikaan paljon, onhan Pohjois-Karjala jo viidettä vuotta ollut muuttomaakunta.  Joensuun painopistealueet ovat metsäbiotalous, teknologia ja materiaalit sekä luovan alan teollisuus.  Kaikilla kolmella alueella on jo nyt kansainvälisesti merkittävää ja tasokasta osaamista. Tavoite on, että Joensuu on Euroopan metsäpääkaupunki ja vihreän kasvun keskittymä vuoteen 2020 mennessä.

Joensuu on myös portti Venäjälle. Kun Pietari-Sortavala-tie avautuu 2016, yhä useampi venäläinen  suuntaa suoraan Karjalaan ja sitä kautta esimerkiksi Lappiin. Venäjän tämänhetkiset ongelmat ovat  väliaikaisia, ja siksi suomalaisten pitääkin katsoa eteenpäin. Yksi ongelma Suomessa kuitenkin palveluissa on: emme osaa palvella venäläisiä kokonaisvaltaisesti. Venäläinen haluaa koko palvelupaketin kylpylöineen, ostoksineen, lasketteluineen, kalastuksineen ja muine elämyksineen. Petroskoihin on nyt useita bussivuoroja viikossa, ja kun viisumivapaus toteutuu, myös junayhteys avautuu.

Menestyviä joensuulaisia yrityksiä on nanoteknologiayritys Nanocomp Oy. Yhtiö on luonut menestystarinansa fotoniikan kaupallistamisella. Sitä näkyy mm. kulutuselektroniikassa näytönvalaisimissa. Suurin osa viennistä suuntautuu Aasiaan. Jos Joensuu on metsäpääkaupunki,  niin se on myös Euroopan fotoniikkakeskus.

Joensuussa on ensi vuonna monta isoa tapahtumaa, Farmari-näyttely, Kuninkuusravit, ampumahiihdon MM ja jo perinteinen Ilosaarirock.

Ja mitäpä karjalainen tapahtuma olisi ilman ruokaa. Joensuun paras ravintola Kielo esitteli osaamistaan. Yrittäjä Petri Heikkinen kertoi konseptistaan: raaka-aineet ostetaan läheltä tutuilta tuottajilta, marjat ja sienet tulevat lähimetsistä ja kalat lähijärvistä.

Share.

Leave A Reply