keskiviikko, 18 toukokuun

Pizzan siivellä makumatkalle vaikka New Yorkiin!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Aina kun mä maitoo juon…”  Ei, vaan aina kun mä pizzaa syön, mieleeni nousee mukavia matkamuistoja!

Teksti Marja-Liisa Kinturi

Kuvat Arja Mikkonen ja ruutukaappaus infotilaisuudesta

Ruoka on yksi keskeinen elementti muistojen syntymisessä, sillä se kutkuttaa monia aisteja: se tuoksuu, se maistuu ja tarjoaa yleensä myös silmänruokaa. Siksi ruokiin liittyvät matkamuistotkin ovat niin unohtumattomia. 

New Yorkissa eteeni kannettiin juhlava pizza-annos, mutta onneksi ”doggie bag” on siellä yleisesti hyväksytty käytäntö – tästä pizzasta riitti lounasta koko loppuviikoksi, eikä matkakumppanikaan jäänyt osattomaksi!

Pizza on tarjonnut ainakin minulle hienoja matkamuistoja. Elämäni ensimmäisen pizzan söin – en suinkaan Italiassa – vaan 1960-luvun Yhdysvalloissa. Se oli amerikkalaisen runsas; pursuili juustoa, tomaattia, pepperonia ja pikantteja mausteita. (Amerikassahan kaikki on suurta!) Viimeksi nautinkin sellaisesta New Yorkissa, mutta siitäkin on jo aikaa, koronavuonna kun herkuttelusta maailmalla on voinut vain haaveilla. 

Onneksi makumuistoja maailmalta voi verestää myös näin loskan kuorruttamilla kotinurkilla. Eihän pizzan syöminen oman keittiönpöydän ääressä ihan vastaa makumatkaa Roomaan tai New Yorkiin, mutta lohduttaa edes pikkuisen. 

Matka pakastealtaalle

Pakastepizzoistaan tunnettu Dr. Öetker*) herätti äsken taas kaukokaipuuni tuomalla pakastealtaaseen kurkottavien näppieni ulottuville meheviä uutuuksia: valitako pikantisti maustettu salami-pizza, mozzarella-juustolla tuhdisti kuorrutettu Margherita vai neljällä juustolaadulla topattu Quatro Formaggi. Tai ne kaikki?! Pakastimessa on vielä tilaa. Tai jospa järjestäisin lähipiirilleni oikein pizza-bileet! 

Pizzat ja muut valmisateriat ovat selvitysten mukaan varsinkin nk. ruuhkavuosia elävien perheiden suosikkeja. Niiden valtteja ovat nykyisin helppous ja vaihtoehtojen runsaus. Plussaa tuo sekin, että niiden joukosta löydetään kokonaan uusia ruokalajeja kokeiltavaksi. 

Valmisruokien mainetta on parantanut myös, että esimerkiksi suolan määrää niissä – myös pizzoissa – on viime vuosina pyritty vähentämään. Ei siis enää mitään syytä olla lähtemättä reissuun –  vaikka vain pizzan kyydillä.

*) Dr. Oetker -yrityksen perusti apteekkari August Oetker Saksan Bielefeldissä vuonna 1891 keksimänsä leivinjauheen valmistamiseksi ja markkinoimiseksi. Dr. Oetker International on edelleen perheyritys, jonka johdossa toimii neljäs sukupolvi. Nykyisin konserniin kuuluu lukuisia Dr. Oetker -yrityksiä eri puolilla maailmaa. Ne työllistävät yhteensä noin 26 000 ihmistä.[8] Dr. Oetker Suomi Oy perustettiin vuonna 1997. (Lähde;Wikipedia)

 

Share.

Comments are closed.