keskiviikko, 18 toukokuun

Nepalin teemavuosi
tuo kaksi miljoonaa turistia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tuleva vuosi on matkailun teemavuosi Nepalissa Visit Nepal 2020. Viime vuonna Nepalissa vieraili  1,2 miljoonaa turistia; nyt tavoitteena on pari miljoonaa matkailijaa ja kasvattaa oleskelun pituutta ja päivittäistä kulutusta 75

dollariin.

 

Teksti Reijo Härkönen

Kuva Dev Adhikari

Helsingissä vieraili kansallisesta koordinaatiokomiteasta Suraj Vaidya kertomassa ensi vuoden suunnitelmista. Nepalille tärkeimpiä kohdemaita ovat naapurit Kiina ja Intia. Tarvoite on kasvattaa turistien määrää näistä maista kolminkertaiseksi. Suomi ja Skandinavian maat eivät matkailijoiden määrässä ole suuria, mutta muutama vuosi sitten tutkimuksessa Suomi oli ykkönen turistin majoitukseen ja palveluihin käyttämässä rahamäärässä.

Nepalista tiikerien valtakunta

Luonto on tärkeässä osassa matkailua. Esimerkiksi tiikereiden määrän uskotaan kasvavan kaksinkertaiseksi, jolloin Nepal olisi tiikeritiheydessä suurin maa. Uutena kohteena ovat luostarioleskelut, jolloin matkailija voi rauhoittua itsekseen temppeliin sopivaksi ajaksi. Himalajan lumimiestäkään ei ole onohdettu, ainakaan taiteessa. Infrastruktuuria parannetaan ja palveluja kohennetaan. Uusia lentokenttiä on tulossa, Lumbini ensi vuonna, Pokhara 2022.

Suraj Vaidya haluaisi saada Suomesta jääkiekkojoukkueen pelaamaan Nepaliin ensi vuonna, vaikka vastusta ei ehkä sieltä löytyisikään. Nepal on nimennyt teemavuotta varten joitakin tunnettuja hyväntahdonlähettiläitä. Suomesta tehtävään nimitettiin entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson.

Finnair lentää Katmanduun

”Ongelmamme on, että nuoret lähtevät pois, töihin esimerkiksi Lähi-idän maihin. Tarvitsemme osaavaa palveluhenkilökuntaa matkailualalle”, Vaidya murehtii. Hän on tunnettu liikemies ilman matkailualan taustoja, mutta hänellä on laaja-alainen kokemus liike-elämästä Nepalissa.

Kesällä uutisoitiin Nepalissa ja Suomessa Finnairin kiinnostuksesta aloittaa lennot Helsingin ja Katmandun välille. Keskustelut jatkuivat nyt Suraj Vaidyan vierailun aikana. Euroopasta ei ole suoria lentoyhteyksiä Katmanduun, ellei oteta lukuun lentoja Istanbulista, jonka uusi kenttä on kyllä juuri ja juuri Euroopan puolella. 

Share.

Comments are closed.