keskiviikko, 18 toukokuun

Miksi lähtisit merta edemmäs kalaan?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gummerus ja Kati Kelola ovat kirjassa Vaihtuvia maisemia, 100 ideaa maata pitkin matkailuun tarttuneet ajankohtaiseen aiheeseen. Ilmastonmuutos ja kasvava lentohäpeä ovat nostaneet 70 vuoden jälkeen taas pinnalle maitse ja meritse tai vesitietä matkustamisen mahdollisuudet. 

Teksti Marja-Liisa Kinturi

Kuvat Gummerus

Teksti on sujuvaa ja sisältö mielenkiintoinen; kirjoittamisen ja matkailun ammattilainen osaa asiansa. Kirja antaa vinkkejä monista yllättävänkin läheltä löytyvistä matkakohteista, jotka jäävät lentäen matkustettaessa kirjaimellisesti pilvien alle. 

Suurimmat syyt lentomatkailuun ovat tietysti ajan puute ja vaivattomuus, mutta toki hinnallakin on merkitystä. Lentäminen on nopeaa ja halpaa. Samalla olemme tottuneet lentämään monien todella mielenkiintoisten ja verrattain lähelläkin sijaitsevien kohteiden yli ja ohi.

Junalla ja laivalla, pyöräillen tai patikoiden

Kirja antaa monia vinkkejä ja ehdotuksia lähi- tai ”puoli”lähimatkailuun. Eurooppaa voi ihailla myös jokilaivan kannelta, junilla pääsee sujuvasti ja nopeasti kaupunkien keskelle, ja reippaimmat hyödyntävät muotiin tulleita ja hyvin opastein varustettuja pyhiinvaellus- ja pyöräilyreittejä. Viro ei ole yhtä kuin Tallinna ja viereiset Latvia ja Liettua tarjoavat paikka paikoin suorastaan eksotiikkaa historiansa ja vaihtelevien maisemiensa ansiosta. Myös Puola, Saksa Tšekki, Unkari ja Slovakia samoin kuin läntisen Balkanin ”uudet” vanhat valtiot Sloveniasta Albaniaan ovat käden ulottuvilla, ja harva on kolunnut Pohjoismaitakaan kovin perusteellisesti. Matkaideat ja vinkit ovatkin kirjan parasta antia, ja tämä koskee myös kotimaata, jossa on useimmille vielä valtavasti nähtävää.

Kati Kelola (s. 1973) on vapaa toimittaja, joka työskenteli aiemmin matkailulehti Mondon päätoimittajana.

Päästöhyvitysten logiikka

Yksi kokonainen luku käsittelee päästöhyvityksiä ja pohtii, mikä olisi paras tapa hyvittää oman lennon päästöt. Yksinkertainen ja kattava vastaus on elämäntapamuutos. Päästöhyvitykset ovat vain neula heinäsuovassa. Ne auttavat ennen kaikkea puhdistamaan omaatuntoa. Sertifikaatit voisivat lisätä luottamusta.

100 vai enemmänkin?

Kannessa luvataan antaa 100 ideaa maata pitkin matkailuun. En tullut laskeneeksi, pitääkö lupaus paikkansa kirjaimellisesti, mutta uskon niin! Itse asiassa ideoita taitaa olla luvattua enemmänkin?

Share.

Comments are closed.