perjantai, 27 toukokuun

Merimiehen monta tarinaa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Teksti ja kuvat Reijo Härkönen

Merikeskus Vellamossa Kotkassa on avautunut näyttely, joka avaa merimiehen elämää kaukana kotoa. Näyttelyn ovat valmistaneet kansainväliset huipputaiteilijat Saskia Bodekken ja Peter Greenaway.

Näyttelyn avajaisissa esiintyi burleskiryhmä, kuvassa Betty.

Oliko merimiehen elämä vain punaisia lyhtyjä, ilotyttöjä satamassa ja kapakkaretkiä? Ehkä ei. Se oli myös kaipuuta kotiin, yksinäisyyttä, eksoottisia tuliaisia. Aina merimiehet ovat seilanneet maailman meriä ja olleet kotoa poissa pitkiä aikoja. On ollut fantasioita merellä, sitten todellisuus satamissa, mutta myös suuria tunteita ja fyysisiä tarpeita.

Wellamon näyttely on hämyisiä. Siellä ovat merimiehen koirat, laukut täynnä tuliaisia, ja elokuva joka kertoo merimiesten suulla suorasukaisesti kokemuksista ja vapaudesta merellä. Mutta se myös saa miettimään yksioikoisesta näkemyksestämme miehekkäistä, heteroseksuaalisista miehistä merellä. Todellisuus kun on kuitenkin ollut ja on monivärisempi.

Ja mitä ovat meidän omat normimme? Mikä on omasta mielestämme laillista ja laitonta? Ohjaako sitä sosiaalinen paine vain mikä? Kaukana kotoa asiat näyttävät erilaisilta niin kuin näyttelyn eri meriltä tuodut vesinäytteet.

Merikeskus Vellamo, Kotka

Sex and the Sea avoinna 20.1.2019 saakka.

Sex and the Sea on avoinna Wellamossa tammikuulle saakka.

Share.

Comments are closed.