perjantai, 27 toukokuun

Koronan ihmettelyä Lapissa –
Onko Suomi yhtä kuin Helsinki?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Maaliskuu 2021. Saamenkieliset uutiset kertoo, että Utsjoella on todettu yksi koronatartunta henkilössä. Seuraavana päivänä saamenuutiset oikaisi, että tartunta ei ollutkaan oikea vaan väärä diagnoosi. Yksinäinen erakko miettii, että uskaltaako ”ulkonaliikkumiskiellon” aikana enää käydä edes ulkohuussissa?

Teksti ja kuva Jorma Aula

Kaksi päivää ennen Utsjoen väärää koronatulkintaa ravintolat suljettiin niin Helsingissä, Utsjoella kuin kaikkialla Lapissa. Sulkutila julistettiin maahan. 

Samaan aikaan Inarinjärven rannalla yksikseen asuva erakko aprikoi Ylen uutisten kerrottua ulkonaliikkumiskiellosta; miten jänikset tai pihan lapinmänty? Voivatkohan ne saada koronatartunnan jos hätäisesti ulkohuussissa (WC) piipahtaisin? Edellinen merkittävämpi vieras vuonolla taisi olla 28. joulukuuta 1984, kun Neuvostoliiton lähettämä ohjus sukelsi jään läpi Inarinjärveen.

Suomen ja Norjan raja on käytännössä ollut suljettuna jo kuukausia. Rajakaupat kituvat tyhjyyttään ja lienee vain ajan kysymys, jolloin ne sulkevat ovensa yritysten ollessa jo pitkään kannattamattomia. Raja on kiinni ja sen takana 90 prosenttia kauppojen asiakkaista.

Missä paikalliset tämän jälkeen tekevät päivittäiset ostoksensa? Ehkä samaan tapaan kuin käyvät synnyttämässä uutta kasvua yli 400 kilometrin päässä Rovaniemellä

Suomi näyttää olevan yhtä kuin Helsinki. Jos Senaatintorilla jyrähtää, online-ajassa Nuorgamissa tuhahtaa hallituksen ahterista väkevät rajoitukset. Voisiko Suomea edes yrittää katsoa myös ylhäältä alas?

Lapin huolet eivät ministereitä kiinnosta

Lappiin ovat viimeisen vuoden aikana pahat tuulet puhaltaneet vain etelästä, vaikka talvi ja pohjoistuuli ovat ottaneet otteeseensa koko valtakunnan. Pohjoinen tuuli ei ole kuljettanut valtioneuvostoon edes vähäisintä tietoa siitä, mitä Lapin matkailu, yritykset ja työntekijät kokevat ja tulevat vielä kokemaan. Tietoa on toimitettu, mutta etelässä ovet ja ikkunat ovat olleet säpissä. 

Kun syksyllä 2020 SAK:n jäsenistä 400 joutui työttömäksi Jämsän Kaipolassa, tie ravalla paikalle riensivät pääministeri ja rahanjakajat luvaten sopeutusrahaa kuntaan ja työttömäksi jääville niin, että siellä ei ole vieläkään löydetty kohteita mihin kaikki rahat saataisiin kulumaan (Yle Keski-Suomi 5.3.2021). Tosin kaikki rahakaan ei ole vielä löytänyt tietään Jämsään.

Lapin matkailussa on turhaannuttu, tympäännytty, vihastuttu ja vaivuttu valtion suhteen lähes toivottomuuden tilaan.

Hyvä näin, mutta Lapin routaiset ja jäiset tiet ovat saaneet pysyä jäässä ja suojassa ministeriaudien  nastarenkaan puremilta. Eikä ilmatilassakaan ole Jetfliten ministerilentoja näkynyt. Tosin ministeri Lintilä ja ujo ulkomaankauppaministeri ovat Lapissa piipahtaneet kohteliaisuuskäynnillä luikkien pian takaisin. Perästä on kuulunut supatusta, että kyllähän me kupliin suostuttaisiin, mutta kun ne naiset…

Ministeri Lahdentien yössä

Kansalaisten mieleen ovat jäänet tv-kuvat Lahden moottoritieltä viime syksynä. Etelänyössä ylevänoloinen sisäministeri paistattelee tv-kameroiden valoissa sinitakkisten poliisien keskellä ”pelastamassa” muuta Suomea koronalta tai Uuttamaata joltakin? Vieläkään ei kaikkialla ymmärretä että, mitä oltiin pelastamassa ja mitä sirkusesitys tarkoitti? Varusmiehille oli mukava komennus samoin kuin poliiseille ilman kotihälytyksiä tai juoppokyytejä.

Lappi menettämässä jo talven ja joulun 2021 – 2022

Lapin matkailussa on turhaannuttu, tympäännytty, vihastuttu ja vaivuttu valtion suhteen lähes toivottomuuden tilaan. Matkailukuplat, pikatestit Lapin lentokentillä kaikille tulijoille ja muut äärimmäiset toimet, mitä Lapin matkailu esitti, kaikuivat kuuroille korville. Tänään saadaan Uudeltamaalta tulla Lappiin ilman pakkotestejä kuplista puhumattakaan. 

Nyt ollaan viime kevään, viime kesän, viime syksyn, viime joulun, kuluvan talven ja alkaneen kevään jälkeen menettämässä seuraava kesä, ensi syksy, seuraava joulu ja seuraava talvikin. 

Jo nyt maaliskuussa pitäisi tietää, mitä tulevina kausina myydään. Mutta ei tiedetä, maailman matkanjärjestäjät myyvät muuta kuin Suomea ja Lappia.

Pääministeri Sanna Marin  (sd) tiedotti 12.3.2021, että koronan kanssa joudutaan elämään jopa useat seuraavat vuodet. Tarkoittaako tämä matkailun kannalta sitä, että Lappia ja koko Suomen matkailua ei pääministerin mielestä ole tarpeenkaan myydä eikä luoda mitään suunnitelmaa tilanteesta ulospääsemiseen?

 

Share.

Comments are closed.