keskiviikko, 18 toukokuun

Koillismaa sai tarinallisen luontokuvateoksen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Riisitunturin kansallispuisto Posiossa on jäätyneiden puiden tykkymetsästään kuuluisa talviretkeilijöiden ja valokuvaajien paratiisi. Kesällä Koillismaalle väkeä houkuttelevat Euroopan mahtavimpiin kuuluvat rinnesuot ja suurin lähde Kitkajärvi. Maisemia kuvaa sanoin ja valokuvin Markku Välitalo teoksessaan Hiljaisilla havumailla.

Teksti Kari-Veli Lehtonen

Markku Välitalo toimi lukion ja yläkoulun biologian ja maantiedon sekä valokuvauksen opettajana ja jäi eläkkeelle 2016. Valokuvausta vuodesta 1974 lähtien harrastaneelle Posio avautui 1991 Suolijärveltä hankitun mökkitontin myötä. Korouoman rotkolaakso ja Riisitunturi ovat 40 kilometrin päässä.

Kuvateos on kunnianosoitus alkuperäiselle luonnolle. Kirjassa esitellään vanhoja moni-ilmeisiä metsiä, vesialueita rantoineen, eläimiä ja kasveja. Kantaa hän ottaa metsien hoitoonkin. Teksteillä on yhtä suuri merkitys kuin kuvillakin. Sinne tänne on mukaan otettu ripaus biologista ja maantieteellistä asiatietoa.

Tunnelmallista tarinointia värittää itseironinen huumori. Vesillä liikkumisesta löytyy jännittävä kolarikuvauskin. Pohjoista havumetsää Välitalo kuvaa mosaiikiksi ja Koillismaan luontoa hyvin moni-ilmeiseksi. Pääsääntöisesti kuvat ovat kahden viimeisen vuoden aikana otettuja.

Luonnossa liikkuvan matkaopas

Pohjoisen Luontokuvaajat -yhdistyksen aktiivijäsen on pitänyt lukuisia luontokuvaesityksiä muun muassa Kuusamo Nature Photossa sekä Vuoden luontokuvatapahtumassa Oulussa ja Helsingin Finlandia-talolla.

Pohjoista havumetsää Välitalo kuvaa mosaiikiksi ja Koillismaan luontoa hyvin moni-ilmeiseksi.

Valokuvaamisen rinnalla Välitalo on kirjoittanut parisenkymmentä vuotta. Hän on Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n Luontokuva-lehden kolumnisteja. Luovuutta löytyy myös lyijykynätöihin. Tauluja on kertynyt niin kotitarpeiksi kuin sukulaisille.

Korona-aikana luonnossa liikkuvalle teos on oivallinen matkaopas. Tiedot Korouoman rotkon historiasta ja yhä tapahtuvasta jymisevästä pakkausrapautumisesta ovat mielenkiintoisia. Kirja voi yltää jatkossa palkinnoille.

Kirjaa voi tilata sähköpostitse osoitteella markku.valitalo@gmail.com hintaan 30 e + postituskulut 5 e.

****

Markku Välitalo, Hiljaisilla havumailla, sidottu, 175 sivua. Omakustanne, Livonia Print, 2020

 

Share.

Comments are closed.