perjantai, 27 toukokuun

Kestääkö matkailu? Onko se kestävää?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kestävä matkailu sekä liikkuminen ja kohteiden saavutettavuus olivat keskeisiä teemoja Sokos Hotel Triplassa Helsingissä maanantaina 26.10. järjestetyssä matkailuseminaarissa

Teksti Marja-Liisa Kinturi

Kuvat ruutukaappauksina seminaarista

Salissa turvavälit olivat kunnossa samalla, kun huomattava määrä osallistujia oli allekirjoittaneen tavoin mukana etäyhteyden kautta.

Tulojen ja menojen mahalasku

Tilaisuuden alkuun Helsingin kaupungin erikoistutkija Pekka Mustonen esitteli Suomen matkailun nykytilaa: sekä matkailun menot että tulot tekivät vuoden alussa mahalaskun. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: ”Rahaa ei tule sisään, mutta sitä ei myöskään lähde ulos. Sitä jää siis käyttämättä tai sitä käytetään johonkin muuhun… Kysyntää on, mutta se ei saa aikaan kulutusta. Ongelma on käytännöllinen, ei periaatteellinen”, Mustonen pohti. 

Matkailu on ylellisyyshyödyke, ja pitkällä aikavälillä kysyntä luo Pekka Mustosen mukaan aina tarjonnan.

Matkailu on ylellisyyshyödyke, ja pitkällä aikavälillä kysyntä luo Mustosen mukaan aina tarjonnan, mutta nyt kriisin keskellä kysyntä kohdistuukin jonnekin muualle kuin olemassa olevaan tarjontaan.

Digi jättää jälkensä matkailuun

Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto ennustaa, että virtuaalisuus mullistaa käsityksemme matkustamisesta.

Seminaarin ulkomainen vieras, Göteborgin kaupungin kestävästä kehityksestä vastaava Katarina Thorstensson pohti omassa esityksessään, mitä syitä ihmisillä voi jatkossa olla matkailuun. Hän epäili, että siinä tullaan näkemään uutta – erityisesti digitalisaatio ja innovaatiot tulevat jättämään jälkensä. Kaupunkien roolina uudessa normaalissa hän näki alan toimijoiden tukemisen ja auttamisen sekä suunnan näyttämisen niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Turvallisuus ja virtuaalisuus matkailun keskiöön

Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto muistutti, että epävarmoina aikoina ihmiset hakeutuvat turvallisten asioiden äärelle. ”Helsingin matkailulle se on valtti, koska kaupungissa on vähän ihmisiä ja paljon tilaa.”

Aalto uskoo samalla, että virtuaalisuus tulee mullistamaan käsityksemme matkailusta. 

Tähän on helppo yhtyä. Olihan tässäkin seminaarissa valtaosa osallistujista ja myös muutama puhuja ja panelisti etäyhteyden päässä.

Seminaarin loppupaneelia veti yksikön päällikkö Ulla Tapaninen Helsingin kaupungilta ja paneelissa istuivat Topi Manner/Finnair (vas), Noora Lähde/Liikenne ja viestintäministeriö, Topi Simola/VR ja Margus Schultz/Tallink Silja sekä etäyhteyden päässä Sampo Hietanen/Maas Global.

Share.

Comments are closed.