keskiviikko, 18 toukokuun

Qatar kohtelee naisia kaltoin
Doha. Hotellit. Lentoyhtiöt. BER

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Qatarissa tapahtuu kummia. Kymmeniä naisia on siirretty lentokentällä koneista ambulanssiin ja vaginakokeisiin.
Tiedämme, että Qatar Airways on yksi maailman parhaista lentoyhtiöistä. Maan ihmisoikeustilanteesta ei voi sanoa samaa. Tuhansia siirtotyöläisiä Aasian maista on kuollut huonoissa työoloissa.
Uusi skandaali syntyi, kun Dohan lentokentän naistenhuoneesta löytyi vastasyntynyt vauva. Äitiä yritettiin etsiä mm. Sydneyn-lennolta pakottamalla naiset testiin. Australia luonnollisesti protestoi. 
Kaikki avioliiton ulkopuolinen seksihän on kielletty Qatarissa. Tästä lienee nyt kyse.

****

Hotellien tuska

Moni hotelli on edelleen kuilun partaalla. Pahimmin korona on iskenyt laatuhotelleihin.
Helsingin Rautatientorin kulmalla sijaitseva Radisson Blu Plaza, entinen SOK:n pääkonttori, on kiinni ainakin helmikuulle.
Asiantuntijamme antaa vielä huonomman arvion. Hän pelkää, ettei hotelli avaa oviaan enää ikinä. Hirveä näkymä.

****

Lentoyhtiöt kuilun partaalla

Kuten olemme lukeneet ja kuulleet, lentoyhtiöt ympäri maailmaa ovat kuilun partaalla. IATA, Kansainvälinen ilmakuljetusliitto, on laskenut, etteivät lentoyhtiöt enää voi säästää kuluissa, se tie on kuljettu loppuun. Nyt niiden on mentävä valtioiden kukkarolle, muuten pitkin maailmaa väliaikaisparkkeihin lennätetyt koneet saattavat jäädä sinne loppuiäkseen. Viimeksi saksalaisjätti Lufthansa ilmoitti, että se siirtää kaikkiaan 150 konetta pois liikenteestä, tavoite oli 50 konetta vähemmän. 
Lufthansalla on toinenkin ongelma: sen neljä Hollantiin syrjäiselle kentälle lennätettyä jumboa eivät pääse sieltä pois lentomelurajoitusten vuoksi.

****

Finnairin jättitappiot

Meidän lentoyhtiömme ei ole yhtään onnellisemmassa tilassa kuin sadat muut lentoyhtiöt, tappiota tulee joka päivä, vaikka säästöjä haetaan kaikki kivet kääntämällä. Yhtiö on ilmoittanut, että sen rahat riittävät ensi vuoden loppuun vaikkei se lentäisi yhtään lentoa. Valtio on jo avittanut ja lainoja on valmiiksi neuvoteltuna. 167 miljoonan euron miinus vuoden kolmannella neljänneksellä ei paljon naurata. 
Toimitusjohtaja Topi Manner on Killan marraskuun kuukausikokouksen toivottu vieras. Hän on menossa tapaamaan pääministeri Sanna Marinia (sdp) ensi viikolla yhdessä Vantaan kaupungin ja Finavian isokenkäisten kanssa. Finaviakin joutuu irtisanomaan satoja osaajia. Jokohan hallitus vihdoin ymmärtäisi koko matkailualan ahdingon vai polkupyörän selkäänkö se ajaa koko kansan? Autoiluahan se pyrkii vaikeuttamaan kaikin keinoin. Manner on vaatinut toistuvasti Suomea noudattamaan EU:n suosittelemia väljempiä matkustusrajoituksia ja ottamaan käyttöön yhden testauksen mallin.

****

ITB peruutettu – taas!

Saksan ja koko maailman suurin matkailutapahtuma, Berliinissä maaliskuussa pidettävä ITB peruutetaan jo toisen kerran. Maailmalla on herännyt huoli, pystytäänkö tällaisia jättikokoontumisia enää järjestämään vaikka korona toivon mukaan hellittäisikin lähivuosina. Näiden tärkeiksi koettujen face-to-face-tapahtumien peruuntuminen iskee pahasti paitsi messukeskuksiin ja hotelleihin myös ravintoloihin, takseihin ja muihin kuljetusvälineisin.

 

BER avautuu vihdoin

Berliinistä puheen ollen: ikuisuusprojektiksi leimattu Berliinin alueen uusi ja hieno lentokenttä BER avautuu vihdoin pyhäinpäiväviikonvaihteessa. Tähän on helppo sanoa, että uskoo kun näkee, onhan kenttää ”rakennettu” viimeiset 14 vuotta. Sen piti avautua keväällä 2011 kunnes huomattiin, että sen paloturvallisuudessa on raskaita puutteita. Kentän johtaja on vaihtunut tasaisin välein, mutta tilanne on tätä kirjoittaessa se, että tiedetään jo tarkkaan millä minuutilla kentälle laskeutuu ensimmäinen kone (Münchenistä) ja koska sieltä noustaan eka kerran. Lufthansa on itseoikeutetusti kentän tulevana suurimpana käyttäjä saanut tämän kunnian molemmissa tapauksissa.

****

Pariisin CDG ohitti Lontoon LHR:n

Euroopan vilkkaimman lentokentän valtikka on vaihtunut, ja syynä on tietysti korona. Lontoon Heathrow joutui antamaan periksi Pariisin Charles de Gaullelle. LHR jää nyt jopa Frankfurtin ja Amsterdamin kenttien taakse matkustajamäärissä. Koronatestauksen nopeudessa on kuulemma toivomisen varaa LHR:lla.

****

Lentämisen turvallisuus

IATA on kerännyt tietoa lentämisen turvallisuudesta. Sen mukaan korona-aikana lennetyillä miljardilla lennolla on tavattu vain 44 koronatartuntaa! Se on pieni määrä, mutta minkäs teet jos ihmiset eivät silti uskalla nousta lentokoneisiin, joissa on paljon ihmisiä vaikka väljästikin pitkiä aikoja suunenäsuojainten vankina.

****

Kirjoittajat ovat Matkailutoimittajien Killan jäseniä ja mielipiteet heidän omiaan.

Share.

Comments are closed.